h i r d e t é s

Minden hatalom a népé!

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Minden hatalom a népé!

2022. június 07. - 17:03

Klasszikus, "marjunk bele a saját seggünkbe, mert attól leszünk hitelesek, ha magunkat is bíráljuk"-liberális felütéssel publikált Kustán Magyari Attila a Mércében ("Jönnek az alkoholszagű, mosdatlan, rossz fogú, tudatlan emberek sorra").

Vagyis az általános választójog kérdése, különös tekintettel korunk fejleményire!
Azaz, mondom én, különös tekintet nélkül, megrekedve egy százötven éves, kánaáninak elképzelt állapotban.

A szerző, azokra az elképzelésekre reflektálva, hogy valamilyen iskolázottsági cenzus bevezetése indokolt lehet, nem lacafacázik! Rögtön bele is csap a lecsóba!

"Az az elképzelés, hogy a társadalom iskolázott tagjai politikailag helyes döntéseket hoznak, a szabad akaratukra és a racionalitásukra alapozva, míg az iskolázatlan emberek erre képtelenek – régóta sejtjük, tévhit!"

Hát nem tudom, hogy ki, mióta, mit sejt, és mire alapozza, de nehezen vitatható tény, hogy a művelt, iskolázott, szélesebb látókörű, jobban informált emberek kétségtelenül előnyösebb helyzetben vannak, ha bármilyen (nem csak és feltétlenül politikai) döntést kell hozniuk!

Ezt egy egyszerű, semmivel sem alátámasztott nyilatkozattal ("régóta sejtjük, tévhit) nehezen lehet megcáfolni!

Ha pedig figyelembe vesszük a legutóbbi izraeli, amerikai és magyar választások kapcsán készült felméréseket, mindhárom esetben egyértelműen megállapítható volt, hogy a tanulatlan, alacsony iskolázottságú szavazók képezték a machinátorok, Netanjáhú, Trump és Orbán bázisát.
És képezik például Le Pen támogatóinak zömét is.

(Ami nem zárja ki, hogy iskolázottabb híveik is vannak.)

Mindjárt az előbbi hipotézis után a gaz finn és svéd (baloldali) kormányok és parlamentek kerülnek a szerző bonckése alá (magunkat se kíméljük!), melyek népszavazás nélkül átnyomták a NATO-csatlakozás ügyét, pedig!

Pedig? "Csakis az érzelmek vezetik a döntést, melyeket aztán igyekeznek racionalizálva eladni."
Arról, hogy a lakosság mit gondol – így a szerző, vannak felmérések, de népszavazást azért nem mertek kezdeményezni!

Na, mármost:

1./ Ne keverjük a szezont a fazonnal! Ha az általános választójog a szívünk csücske, akkor fogadjuk el a képviseleti demokrácia intézményrendszerét!
Az nem ugyanaz, mint a közvetlen demokrácia à la Athén!

2./ Ha a felmérések szerint a lakosság többsége, túlnyomó többsége támogatta a lépést, akkor a bolha tökén a pattanás dédelgetése népszavazás elmulasztásának számonkérése!

3./ Ha a parlamentek döntése érzelmi alapon történt, mi lenne a helyzet egy népszavazás esetén?

Mindezt másnak, mint fontoskodó kekeckedésnek nem nagyon lehet felfogni!

Ezután következik az "iskolázott lakosság" lecseszése, úgy általában: mely elhiszi, hogy szükséges a francia katonaság jelenléte Maliban (most vonták ki őket), a szomáliai békefenntartás (sajnos az a helyzet, hogy szükséges!), "megbékél a reformokkal" és a többi.

Miért? Mert mit tegyen?
Ne menjen szavazni? Szavazzon a fasisztákra vagy az anarchistákra?

Nem egészen értem, mit akar a szerző!
Miközben az általános választójogot népszerűsíti, folyamatosan simföli az "iskolázott" szavazókat.
Miért? Hogy elővezesse: ne bántsátok a feketerigót (vagyis az iskolázatlanokat)!

Bezzeg az iskolázatlanok! Azokra van szükség! Mert azok helyesen, vagy legalábbis nem rosszabbul döntenek, mint az "iskolázottak"!

Ez marhaság és szín tiszta demagógia!

Nem tudom, miért van felháborodva a szerző azon, hogy Magyarországon a többség (az ellenzéki szavazók többsége is) legalább a nyolc általános elvégzéséhez kötné a szavazati jogot,

Illetve, tudom! Egy ósdi, avult, XIX. századi ál-filantróp és népfölszabadító eszménykép vonzásában, melynek semmi köze a mai valósághoz!

Fel kell emelni a népet? Sajnos nem hagyja magát, az Istennek se!

Mesélje már el nekem a szerző, hogy mi akadálya van a Magyarországon hetven éve ingyenes általános, netán a középiskola elvégzésének (negyven éven át a felsőfokú tanulmányok is ingyenesek voltak).

Fél évszázada itt ma csak az nem tanul, aki nem akar!

Végül a szentencia! Aki demokráciát akar, annak nem a kizáráson, hanem a befogadáson kell gondolkodnia!
Nagyon szép és megható!
Olvassa talán a helyesírási hibáktól hemzsegő, értelmezhetetlen, vagy csak azért értelmezhető hozzászólásokat, mert kizárólag szitkokat tartalmaznak, melyeket a szerző és elvbarátai, illetve valamennyi ellenzéki részére címeznek a keblünkre ölelendő, felemelendő, bölcs döntésekre kész és képes aluliskolázottak.

A szerző, aki ezzel nincs egyedül, egykori elvbarátaim a liberálisok fogyatkozó tábora is hasonlóképpen gondolkodik, csak azt az apróságot nem veszi észre, hogy messianisztikus, világmegváltó törekvésével egy fasiszta világrend kialakulását szolgálja!

Mert Mussolini és Hitler is "szabad választásokon", méghozzá részben az iskolázatlan tömegek támogatásával jutott hatalomra.
Csakúgy, mint az itt korábban említett mai utódaik.
Mert Mussolini és Hitler nem kivétel, hanem – ma már látjuk – korai előzmény volt.

Ha így folytatjátok, lehet Uraim csomagolni, és lassan elindulni Recsk felé! Nem csak rajtatok múlik, de ti is hozzáteszitek a magatokét!
Immár harminc éve!

Címkék: 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s