h i r d e t é s

Minden második fiatal végleg elköltözne Magyarországról

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Minden második fiatal végleg elköltözne Magyarországról

2014. május 05. - 09:35
0 komment

 

A 20-35 évesek többsége szerint soha nem volt még ilyen nagy a bizonytalanság és kiszolgáltatottság, 48 százalékuk végleg elhagyná az országot - derül ki egy friss felmérésből.

A fiatalok úgy vélik, leginkább a szerencsén és a kapcsolatokon múlik minden.

Egyre többen tartják fontosnak a külföldi tanulást vagy munkatapasztalat-szerzést, a megkérdezettek 40 százaléka dolgozna külföldön a következő 10 évben. Döntésüket elsősorban a magasabb kereset motiválja, de fontos még a nyelvtanulás és a tapasztalatszerzés is. A 20-35 évesek több mint fele továbbra is Magyarországon számít karrierre, 48 százalékuk mégis végleg elköltözne az országból, ha lenne erre lehetősége.

A karriervárakozások tavalyhoz képest a diplomások körében nőttek. 19 százalékponttal többen vannak azok, akik szerint 40 éves korukra szakmai hírnevet szerezhetnek. Egytized szerint a tudomány és az orvosi szakértelem lehet globális sikerterület Magyarország számára. A megkérdezettek átlagosan 35 éves korukra gondolják úgy, hogy anyagilag stabilak lesznek, 13 százalékuk szerint pedig ezt soha nem érik el.

Nem változott a fiatalok pesszimizmusa: kétharmad szerint itthonról nehezebb érvényesülni. A 20-35 évesek fele szerint Magyarországon nem érték, ha valaki sikeres, kétharmad szerint minden a szerencsén és a kapcsolatokon múlik, nem pedig a teljesítményen és a tudáson. Bizalmatlanok is a megkérdezettek: kétharmada tart tőle, hogy ellophatják az ötletét.

A Magyarországról indult legsikeresebb globális sikertörténetek, a LogMeIn, az NNG, Prezi és a Ustream által működtetett Bridge Budapest második éve méri a 20-35  évesek körében a vállalkozói kedvet és a karrierrel kapcsolatos elképzeléseket. A Kutatólabor által készített felmérés szerint tavalyhoz képest valamelyest nőtt a fiatalok kockázatvállalási hajlandósága. Ma már egyötödével kevesebben választanák a biztonságos, alkalmazotti munkát, mint az előző évben és hosszútávon vonzóbb a kockázatvállalás is.

Bár ötből hárman az önállóságot preferálják az alkalmazotti léttel szemben, az anyagi bizonytalanság továbbra is erősen befolyásolja döntéseinket: tízből mindössze ketten választanák az önállóságot, ha bizonytalan jövedelemmel társulna. Az idősebbek és az alacsonyabb iskolai végzettségűek továbbra is biztonságra törekszenek. A 20-35 évesek kétharmada egy évtized múlva is alkalmazottként képzeli el magát, átlagosan hat munkahelyre számítanak életükben.

 

hvg.hu (Fotó: AFP / Nicolas Maeterlinck)

{flike}

{jcomments on}


 

h i r d e t é s