h i r d e t é s

Mitől autokrácia Magyarország is?

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Mitől autokrácia Magyarország is?

2021. április 12. - 07:32

Mi a közös a ma működő autokráciákban? 

A kép illusztráció! - Fotó: MICHAL CIZEK / AFP

Hogy képtelenek bármiféle hatékony stratégiát kidolgozni és fenntartani a járvánnyal szemben. Mivel leépítették a társadalmi intézményrendszereket, aláásták a politikai szervezetekkel szembeni bizalmat, ellehetetlenítették a társadalmi csoportok közötti kooperációt - ezért most tehetetlenek. Nem ismerték fel időben a járvány természetét, a tényleges és felelős döntéshozást kommunikációs trükkökkel, propagandával pótolják.

Mi újság azokban az országokban, amelyeket a magyar miniszterelnök "mintaországoknak" nevezett?

A nem transzparenciáról híres Törökországban napi ötvenezer új covidos megbetegedést azonosítanak, és kétszáz fölött a regisztrált covidos halálesetek száma. Ez a hivatalos adat, nem tudni, mekkora a valós. A feszültség robbanás közeli, Erdogan elnök naponta kitalál valami új ügyet, amivel megpróbálja elterelni a járvány tombolásáról a figyelmet - sikertelenül. Néhány hete az isztambuli egyezmény felmondásával kavart botrányt. Most az az új rögeszméje, hogy felrúgva a nemzetközi szerződéseket új tengeri csatornát épít a Fekete és a Márvány tenger között. Giga beruházás, giga befektetés, országra szóló botrány van belőle. Kinek a teltházas Foci EB, kinek a birodalmi építkezések jutnak eszébe...

A szintén nem transzparenciáról elhíresült Oroszországban készült el a covid diplomáciában oly fontos Szputnyik oltóanyag. Amelynek a gyártására azonban nincs kapacitása Oroszországnak, úgyhogy a gyártás egy részét kiszervezik - Indiába. De bárhol is készül a Szputnyik: az oroszok hatvan százalékának esze ágában sincs beoltatni magát, mert, ahogy a rezsimben, úgy az oltóanyagban sem bíznak. A járvány terjedéséről és a halálos áldozatok számáról itt sincs megbízható adat. De azt látni, hogy a halálos esetek száma tavaly április és december között 360 000 esettel volt magasabb az átlagosnál, január februában 400 000-es volt ez a különbség. 

Magyarországon nem emlegették "mintaországként", de a jelenkori autokráciák között előkelő helyet foglal el India és Brazília. 

India azért, mert itt működnek a legnagyobb vakcinagyárak. Narendra Modi a vakcina exportra építette fel az új diplomáciai stratégiáját. Annyira alárendelt ennek most mindent, hogy Indiában, ahol hasít a járvány, súlyos oltóanyag hiány van, sorra állnak le az oltópontok.

Brazília covid fronton a legabszurdabb ország. Bolsonaro elnökhónapokon át abból kovácsolt magának politikai tőkét, hogy a megszorító intézkedéseken gúnyolódott. Maszkot sem volt hajlandó viselni - mindaddig, amíg ő maga  meg nem fertőződött. Ez lett volna a kisebbik baj, a tragédia az, hogy a felelőtlen viselkedésével, a járványtagadásával magával rántotta az egész országot. Hónapok óta rendkívül magas a fertőzési arány, napi több, mint kétezer haláleset (a globális átlag napi 10 000 eset). Teljes a káosz az oltóközpontokban, elkezdték az oltást AstraZenecával, de nem biztosították a második oltáshoz szükséges mennyiségeket, aztán elkezdtek oltani a még csak kísérleti fázisban lévő kínai CoronaVAc-al, és addig taktikáztak, amíg súlyos oltóanyaghiány alakult ki. Mivel ellensúlyozta ezt a kommunikáció-bajnok Bolsonaro? Hogy elkezdte blamálni a be nem szerzett, le nem szerződött, le nem kötött oltóanyagokat, például a Pfizert. A kórházak kihasználtsága 90 százalék fölötti, tíz kórházból  hétben már nincs oxigén utánpótlás. A fertőzés egyelőre ugrásszerűen növekszik napról napra, az elnök pedig továbbra is lazításról, nyitásról beszél - hátha így csökken az egyre növekvő feszültség és elégedetlenség.

Mindezek alapján nem véletlen, hogy lakosságarányt tekintve Magyarországon olyan magas a halálos esetek száma. Ez a rendkívüli halálozási arány rendszer, illetve "rezsimspecifikus" szindróma. Ezért ez, és ezek a kormányok szisztematikusan, hosszú ideje dolgoztak.

A kérdés csak az, hogy a magas halálozási arány miatt ezekben a "mintaállamokban" ki fog politikai felelősséget vállalni. Hogy a járvány magával söpri-e ezeket az autokráciákat? Erdogan vagy Bolsonaro kapkodását figyelve: ők most, biztosan nem állnak nyerésre.

 


Az autokrácia (magyarul: egyeduralom, önkényuralom) olyan politikai rendszer, ahol a hatalom egésze egyetlen személy (vagy személyek kis zárt csoportja) kezében összpontosul, amely döntéseit nem korlátozzák külső jogi megkötések
Az autokrata olyan vezető, aki hatalmat gyakorol egy bizonyos területen, és ebben nem korlátozza senki vagy semmi. A hatalom birtoklását többek közt a hagyománnyal, a kritikus erőforrások ellenőrzésével, vagy személyes karizmájával biztosíthatja.
Az autokratikus kormányzatoknak sokféle típusa van. A politikai szóhasználat általában különbséget tesz az autokratikus kormányzás totalitárius és hagyományos formái között.
Az autokrata vezetőre a köznyelvben használt hasonló fogalmak: despota, zsarnok, diktátor stb.

 

Kommentelne? Kattinson ide!

h i r d e t é s