h i r d e t é s

Moldova György: a magyar nyugdíjasok legnagyobb célja az életben maradás

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Moldova György: a magyar nyugdíjasok legnagyobb célja az életben maradás

2017. december 09. - 07:20

Kegyelemkenyér címmel, három részes riportkötetet írt a magyar nyugdíjasokról. Moldova György. A 83 éves fáradhatatlan író a Hír Tv Egyenesen műsorának volt a vendége. 

Moldova György egy író-olvasó találkozón - Forrás: Nyugat.hu / Fotó: Vágvölgyi Bálint

A beszélgetés elején elmondta, hogy miért vágott bele magyar nyugdíjasok élethelyzetének megírásába, miért járta be közben a fél országot:

"Konkrét politikai célt tűztem magam elé: a magam eszközeivel segíteni a Fidesz leváltását."

Azért választotta a nyugdíjasokat, mert :

"A nyugdíjasok az a réteg, amelyik eldönti a választást. Január elején 2 millió 600 ezer nyugdíjas élt az országban. Ez a magyar szavazók többsége."

A nyugdíjasok, akik többsége elmegy voksolni, szavazatuk ezért nagyon fontos:

"Kétszer a Fideszre szavaztak, talán megtanulták, hogy nem olyan egyszerű. De hát most sem hallgatnak senkire. Megkérdezik a menyüket, vagy  a vejüket, a boltos Ilonkát, hogy kire szavazzanak, és arra szavaznak. Nem gondolják végig a sorsukat." 

Az író elmondta, Ózdon, Miskolcon, Kiskőrösön, Kalocsán , de minden helyen ahol járt, megkérdezte a nyugdíjasoktól, miért tűrik, hogy semmibe veszik őket. A legtöbben arra hivatkoztak, hogy az unokáik miatt vannak csendben. Moldova keserűen mondta:

"Végképpen nincs feloldozás, és értelmetlen a dolog. Arra várni, hogy az unokákat majd kisegítem a magam magatartásával, reménytelen. Ezzel nem segítik, hanem ártanak a nemzedéknek. Mert a Fidesz és más hasonló párt látja, bármit megtehet,  tovább csinálja a nyomorítást."

Moldova úgy látja, a Fidesz jól csinálja, hisz’ a legnagyobb országos nyugdíjas szervezetek lényegében Orbán természetes segítői:

"Visszatartanak mindenkit attól, hogy bármi aktívat, agresszívet cselekedjenek." / .../ " Azért vannak ott, mert amíg nem politizálnak, megvan a kiemelt státuszuk és abból élnek."

Felháborodva beszélt az író a sellyei tapasztalatairól: 

"Sellye történelmi vidék. Ez a vidék elpusztult. 19 vagy 21 település --nem tudom pontosan, számítás kérdése--tartozik az Ormánság keretébe. Ebből fog maradni kettő, három. A többi eltűnik, megszűnik az önkormányzat."

Ez egybevág a Fidesz szándékaival, hiszen a párt a 2000 lakos alatti településeken -Moldova ismeretei szerint--el akarja tüntetni az önkormányzatokat.

"Ezeket a városokat nyugodtan le lehet rombolni, és bevethetik a helyüket sóval."

Az író az általa tapasztaltakat értetlenkedve fogadta:

"Sellye az Ormánság központja. Nagyon furcsa, hogy az a kormány, amely folyton nemzetre, a hagyományokra hivatkozik, éppen ilyen nemzeti hagyományokban gazdag vidéket pusztít el."

Az országot járva megismerhette a korosztály életét, gondjaikat, valós élethelyzetüket. Úgy látja, sok választása egy magyar kisnyugdíjasnak nincs:

"Választhat: vagy gyógyszert vesz, vagy fűt. 23 ember fagyott meg eddig, ez nem kis szám. A legnagyobb céljuk, hogy életben maradjanak egy ideig. Távlat nincs."

Megtapasztalta, hogy a mai hatalom számára közömbös a nyugdíjasok sorsa:

"A Fidesz nem segít rajtuk. Az a szörnyűség, hogy az ország bérpolitikája az aktív dolgozóknál fejlődik, ugyanakkor a nyugdíjasok megkapták a maguk 1,8 százalékát." 

Lemondóan jelentette ki az interjú végén: nem látja esélyét a "fülke ellenforradalomnak" jövő év tavaszán: 

"A nyugdíjasok megérdemlik a sorsukat. Ellenállás nélkül, tiltakozás nélkül veszik tudomásul a sorsukat. Tulajdonképpen aláírták saját halálos ítéletüket."


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky