h i r d e t é s

Most van igazán bajban a Volkswagen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Most van igazán bajban a Volkswagen

2021. november 17. - 17:10

Az Amerikai Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága elutasította a Volkswagen fellebbezési kérelmeit, amikkel el akarta kerülni, hogy további jelentős összegeket fizessen ki a tengerentúlon a dízeljárművek emissziós értékeinek manipulálása miatt.

Forrás: USA Today

A német autógyártó óriás korábban kettő ügyben kérte a legfelsőbb bíróság közbelépését. A VW először januárban fordult a bírósághoz, akkor a Bosch-sal egyetemben kérte egy alaszkai ítélet megsemmisítését, ami azt mondta ki, hogy az egyes államok és alacsonyabb közigazgatási egységek is szabhatnak ki büntetést a kibocsátási szabályok megszegése miatt. Az alaszkai ítélet egészen pontosan a floridai Hillsborough és a utah-i Salt Lake megyék követelésével kapcsolatban született – a kettő megye együttesen évi mintegy 11 milliárd dollár büntetést is kiszabhat a Volkswagenre.

Az autógyártó alig néhány hónappal ezelőtt továbbá egy, az Ohio legfelsőbb bírósága által hozott ítélet visszavonását is kezdeményezte. Akkor az állami legfelsőbb bíróság ugyancsak úgy találta, hogy a szövetségi tiszta levegőről szóló törvény nem tiltja, hogy állami szinten is kártérítést követeljenek a túlzottan szennyező járművek után.

Az amerikai legfelsőbb bíróság most mindkettő ügyben elutasította a VW fellebbezési kérelmét – megfelelően a Biden-adminisztráció tanácsának, aminek véleményét maga a bíróság kérte ki.

Kigazdálkodhatatlan büntetés is elképzelhető

A VW számára a mostani ítélet leginkább Ohio követelése miatt lehet veszélyes, a gyártó saját becslése szerint az ugyanis az évi 127 milliárd dollárt is elérheti egy több éves periódusra vetítve. A VW továbbá figyelmeztetett rá, hogy egy olyan ítélet, mint a mostani, azt jelentheti, hogy más OEM-ek, így a Daimler vagy a Stellantis is további büntetések elé nézhetnek.

A Reuters szerint a VW azzal érvelt fellebbezéskor, hogy a tiszta levegőről szóló törvény szerint kizárólag a szövetségi kormány szabhat ki bírságot az emissziós szintek túllépése miatt. Megjegyezte továbbá, hogy az Amerikai Környezetvédelmi Hivatallal már megegyezett több mint 20 milliárd dollár kifizetéséről. (autopro.hu)