h i r d e t é s

Müller Cecília: a covidos haldokló mellett is ott lehet a rokona

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Müller Cecília: a covidos haldokló mellett is ott lehet a rokona

2020. november 12. - 06:59

 

Az országos tiszti főorvos szerint a kórházak Covid-osztályain is lehetővé kell tenni, hogy a közvetlen hozzátartozó a haldokló beteg mellett legyen.

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Fotó: kormany.hu/Botár Gergely

A látogatási tilalom ellenére biztosítani kell a kapcsolattartást, megfelelő tájékoztatást kell adni a beteg állapotáról. Erre hívta fel a kórházak vezetőinek figyelmét Müller Cecília körlevelében, amely a Telex birtokába került. A november 10-ei keltezésű levél szerint az elmúlt időszakban "a betegek kapcsolattartási jogának korlátozása számos panaszt okozott" a kórházakban.

A járványhelyzet miatt a kórházakban látogatási tilalmat rendeltek el, de az országos tiszti főorvos szerint néhány eset ez alól kivételt jelent, mert az alaptörvény kimondja a kapcsolattartás jogát a családdal, az egészségügyi törvény szerint pedig a beteg joga az emberi méltósághoz egészségügyi válság idején sem korlátozható.

Müller Cecília ezért körlevelében kötelezi az összes kórházat, hogy meghatározott esetekben a covidos és nem covidos osztályokon is tegyék lehetővé a hozzátartozóknak a kapcsolattartást a betegekkel.

A látogatás a következő esetekben engedélyezett:

  • A Covid-osztályon a súlyos állapotú, végstádiumú beteg mellett ott lehet az általa megjelölt ember.
  • Kiskorú beteg mellett a szülő vagy a törvényes képviselő, illetve az általa vagy törvényes képviselő által megjelölt személy lehet a kórházban.
  • A szülő nő mellett az általa megjelölt nagykorú személy lehet bent a vajúdás és a szülés alatt.

Egyéb esetben kockázatbecslés után, egyedi méltányosság alapján engedélyezhető a látogatás, ha indokolt, ha a beteg látogatása valóban nélkülözhetetlen.

Müller Cecília külön felhívta a figyelmet a haldokló, végstádiumú betegek helyzetére. A kórházaknak védőfelszerelést kell adniuk a hozzátartozóinak, akiknek lehetővé kell tenni, hogy a beteg mellett lehessenek, elbúcsúzhassanak tőle.

"A haldokló, végstádiumú beteg láthatása nem várhat órákat, napokat, az alkotmányos alapjog betartását minden esetben haladéktalanul szükséges biztosítani. Minden ezzel ellentétes működési rend az egészségügyi törvény és az alaptörvény hivatkozott rendelkezéseibe ütközik" – írta az országos tiszti főorvos.

Müller Cecília utasította a kórházakat, hogy az adatvédelmi szabályok betartása mellett adjanak a családtagoknak rokonuk állapotáról megfelelő tájékoztatást, felvilágosítást, aminek a részleteiről, a tájékoztatás módjáról értesítsék a lakosságot a "megfelelő kommunikációs eszközökön keresztül". (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s