h i r d e t é s

Müller Cecília azt mondja, hogy a rendkívül magas elhalálozási szám, csak "adattorlódás"

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Müller Cecília azt mondja, hogy a rendkívül magas elhalálozási szám, csak "adattorlódás"

2021. április 07. - 12:37

 

A nyitás első napján is meghirdette napi tájékoztatóját az operatív törzs, azon a napon, amelyen már sokkal alacsonyabb az új fertőzöttek száma, mint egy-két hete, de az elhunytaké a csúcson van.

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

György István, az oltási munkacsoport vezetője elmondta, Európában feszes tempót diktál Magyarország az oltásban.

"25 százalékos az átoltottsági szint" - közölte. "Minden negyedik magyar ember már megkapta a koronavírus elleni vakcinát" - tette hozzá, elmondva még, 13 százalékos az EU-s átlag, és egymillió magyar kapta meg a második oltást is.

Minden egyes beoltottal közelebb kerülünk szerinte ahhoz, hogy visszatérhessünk a normális kerékvágásba.

Rámutatott, "az egészségügyben és az idősotthonokban az átoltottsággal párhuzamosan radikálisan csökkent a fertőzöttek száma," ezért is ösztönzött mindenkit, hogy kérje az oltást.

A pedagógusok soron kívüli oltásáról elmondta, "százezren már megkapták az oltást, akiket SMS-ben behívtak, azok 85 százaléka meg is jelent oltásra. Korábban 34 ezer pedagógust már beoltottak" - tette hozzá.

A pedagógusok oltására csütörtökön újabb ütem kezdődik, vasárnapig tart, ekkor is 100 ezer ember kaphat oltást, azokat is várják, akiket hívtak a múlt héten, de nem jelentek meg.

"Kiemelkedő hetet zártunk, soha annyi oltást nem adtunk be, mint az elmúlt héten. 526 ezer első oltást, összesen 778 ezer oltást adtunk be" - fordította a számok nyelvére a vakcinációt.

A tervekről is beszélt: 1,6 millióan várnak még az oltásra, továbbra is az határozza meg az oltás ütemét, hogy mennyi oltás érkezik az országban.

Hamarosan olthatnak a múlt héten érkezett Szputnyikkal, illetve a szerdán érkezett Pfizer-vakcinával, háziorvosi praxisonként 50 ember mehet átlagosan oltakozni - mondta még.

Végül bejelentette, 18 szakrendelőt bevontak az oltási kampányba, bízik abban, hogy hamarosan lesz annyi vakcina, hogy mindenütt lehet majd oltani.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese először a már ismert nyitási intézkedéseket. Azt viszont kihangsúlyozta, hogy a szolgáltatások nyújtására a 10 négyzetméteres szabály nem vonatkozik.

A schengeni belső határokat továbbra is ellenőrzik, emellett Kiss Róbert azt is közölte, új szabályok jelennek majd meg a szerdai Magyar Közlönyben.

Rendőri intézkedések kedden:

 • 466 maszktalan emberrel szemben intézkedtek, 453-an voltak közterületen, 120 embert figyelmeztettek, 195 embert pénzbüntetéssel sújtottak
 • összesen 29 vendéglátóüzletet sújtott eddig átmeneti zár
 • 499 kijárásitilalom-szegőt kaptak el, illetve olyat, aki vétett a csoportosulási szabályok ellen
 • karanténadatok: 6309 hatósági házi karantént rendeltek el, mobilon 3682 ember ellenőrizhető most.

"A járványügyi adatok továbbra sem kedvezőek, bizonyos számok stagnálást mutatnak" - kommentálta a napi adatokat már Müller Cecília országos tisztifőorvos, külön kiemelve, hogy a kórházban ápoltak száma még mindig elég magas, a brit mutáns miatt.

Figyelmeztetett, a fiatalok is nagyon rövid időn belül kórházba kerülnek, ha megfertőződnek, igaz, csak 3-4 százaléknyian vannak azok, akik kórházba is kerülnek a fertőzöttek közül. Hangsúlyos körülmény a cukorbetegség vagy a jelentős elhízás, illetve a többféle krónikus betegség.

Fontos bejelentésnek nevezte, hogy már van 2,5 millió olyan ember, aki megkapta az első oltását, de "mindannyian kitettek vagyunk a fertőzésnek és a súlyos betegségnek", ezért azt ajánlotta, mindenki tartsa be a szabályokat.

Bejelentette, 246 870, szerdán érkező Pfizer vakcina egyből az oltópontokra kerül.

Az AstraZeneca-oltás körüli bizonytalanságról újra beszélt. "Jelenleg még hivatalos, európai gyógyszerügynökségi vélemény még nem fogalmazódott meg" az aggályok mellett, ám ha lesz hivatalos állásfoglalás, a magyar hatóság is lépni fog.

Az elhunytak száma szerinte sokakban megdöbbenést kelthetett, de ez "adattorlódás miatt" történt, a szolgáltatók nem mindig jelentettek pontos adatokat a húsvéti ünnepek alatt, sok dolguk akadt, más feladatok mellett álltak helyt.

Köszönetet mondott azon egészségügyi dolgozóknak is, akik nyilatkoznak a médiának, és rávilágítanak, mekkora munkát végeznek az orvosok, ápolók és más személyzet.

"Őszinte remény van bennem amiatt, hogy hamarosan platózni fogunk, de igen magasak az adatok, de nagyon szigorú körülmények között kell megkezdeni az indítást, fokozott óvatosságot kérek mindenkitől" - mondta Müller Cecília. Részletekbe menve:

 • Kötelező orrot, szájat eltakaró maszk viselése
 • védeni kell az üzletekben dolgozók egészségét
 • türelmesen kell várakozni a boltok előtt
 • fertőtleníteni kell a boltba lépéskor a kezet
 • tisztítani kell a bevásárlókosarakat a boltokban
 • akinek nem szükséges, az ne a legforgalmasabb időben intézze a vásárlását
 • a gyermeket hagyjuk otthon vásárláskor
 • legyen bevásárlási lista
 • minél rövidebb időt töltsünk az üzletben
 • fizessünk kártyával
 • kerüljük a zsúfolt helyeket
 • tartsuk a távolságot, segítenek ebben a táblák, matricák
 • legyünk türelmesek egymással.

Az egészségügy világnapjával kapcsolatban is elmondta gondolatait.

"Az egészség értékével tényleg akkor szembesülünk, amikor veszni látjuk. Az egészségünk nem rajtunk kívül álló dolog, mindannyian tehetünk róla. Ne csak szlogenszerűen mondjuk, hogy csak egészség legyen. Befolyással lehetünk rá" - zárta gondolatait. (Infostart)


 

Kommentek

h i r d e t é s