h i r d e t é s

Müller Cecília elmondta, hogy vannak olyan magyarok, akik már másodszor kapják el a koronavírust

Olvasási idő
4perc
Eddig olvastam

Müller Cecília elmondta, hogy vannak olyan magyarok, akik már másodszor kapják el a koronavírust

2020. október 26. - 13:24

 

Uralkodva magán otthon kell maradnia minden légúti betegnek - figyelmeztetett az országos tisztifőorvos az operatív törzs hétfői tájékoztatóján, ahol kijelentette, minden pozitív koronavírusos esetről értesülnek, és mindenkit ingyenesen tesztelnek, akinek erre szüksége van.

Operatív törzs - Forrás: Magyarország Kormánya / Facebook

A regisztrált új esetek száma csökkent, de a napi halálozás csúcsközelben van a legfrissebb adatok szerint. Ütemesen növekszik a kórházba kerülők száma, és többen szorulnak lélegeztetésre is. 2316 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 61 563 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 47 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 1472 főre emelkedett, 16 491-en pedig már meggyógyultak.

Az operatív törzs hétfőn is megtartotta online tájékoztatóját.

Müller Cecília országos tisztifőorvos szerint jelentősen emelkedik a fertőzöttek száma világszerte, a spanyoloknál, a belgáknál és a franciáknál is nagy a baj, de Magyarországon is "meredeken emelkedő szakaszban" van a járvány.


Napi megfertőződések száma Magyarországon - Forrás: Johns Hopkins Egyetem

Annak megakadályozására, hogy az elhunytak száma növekedjék, a krónikus betegeket arra kérte, tartsák egyensúlyban a betegségüket, konzultáljanak orvosukkal.

"Aki pedig egészségesnek érzi magát, pótolja a hiányokat, amiket természetszerűleg megélünk, számos zöldség, gyümölcs áll rendelkezésre" - húzta alá.
A krónikus betegeken kívül az idősekre is vigyázni kell, de nem csak az utcán vagy a boltokban, hanem otthon is - mondta még.
"Nem győzöm hangsúlyozni az egyéni felelősség kérdését. Mindnyájunknak megvan a szerepe abban, hogy a vírus terjedését lassítsuk. A további terjedés megakadályozására nincs más lehetőség. Az első hullám alatt is sokat tettünk érte, nem mindegy, hogy az egészségügyi ellátórendszerre milyen teher nehezedik" - ecsetelte Müller Cecília.
Jelezte, a sportrendezvényeken is kötelező a maszkviselés, ugyanígy a gyűléseken, szabadtéri rendezvényeken, csak a felszólaló veheti le, a felszólalás idejére.
"Ezeken a rendezvényeken minden időpillanatban nehézkes a másfél méteres távolság betartása" - indokolta.
A szünetelő diákoknak azt üzente, hogy bár a közös programok vonzóak, válasszák a családi programokat, és éljenek az informatikai lehetőségek nyújtotta előnyökkel.

Kiss Róbert, az ügyeleti központ vezetőhelyettese a tájékoztatón elmondta, folyamatosan elemzik a járványügyi adatokat és a környező országokban történteket, "mindenki mérlegelje, indokolt-e a külföldre utazása".
Részletezte még a Müller Cecília által is említett rendezvényszabályt, nyomatékosítva, hogy mindenki, mindig hordjon ilyenkor maszkot.
31 ember nem viselt megfelelően maszkot a tömegközlekedési eszközökön a hosszú hétvégén, de eljárást csak egy személy ellen kellett indítani.
Összesen 246 "maszkos" szabálytalanság történt eddig a tömegközlekedési eszközökön kívül.
A 23 órás szabályt 21 esetben kellett a rendőröknek betartatni.
Karanténellenőrzések száma a hosszú hétvége alatt: több mint 30 ezer.

Kérdések - válaszok

- Hány tesztnél tartunk, és ez megfelel-e a WHO ajánlásának?

- Közel 1 millió PCR-tesztnél tartunk. De bevezettük az ezeket kiegészítő, antigén alapú gyorstesztet. Akinek arra szüksége van, azokat mind laboratóriumi tesztnek vetjük alá. A WHO a járvány dinamikájának megfelelően fogalmazza meg ajánlásait, javaslatait. Magyarország megfelel a WHO előírásainak, elegendő tesztet végzünk. A tesztszám csak egy paraméter azok közül, amelyek egy járványügyi helyzetet jellemeznek. Értesülünk az összes pozitív esetről, a járványügyi teendőket meg tudjuk tenni.

- Miért nincsenek adatok arról a KLIK-től, hogy hány pedagógus és hol fertőződött meg?

- Jogszabály szól a személyes adatok kezeléséről. Egy-egy intézményben az igazgatónak van információja, ő gyakorolja a munkáltatói jogkört. A szünetet követően is el fogjuk mondani, milyen döntéseket hozott az operatív törzs egy-egy intézménnyel kapcsolatban.

- Tudnak-e Magyarországon olyan esetről, aki másodszor is megfertőződött?

- Igen, van néhány ilyen eset. Az egész világ kutatja ezt a kérdést, mert a védőoltás időtartamával kapcsolatban kulcs ez. Körülbelül 6 hónapot tekintünk védettségi időtartamnak, ha valaki megbetegszik.

- Hány covidos gyermek van kórházban.

- 11 14 éven aluli gyermek, egyikük sincs lélegeztetőgépen. Megfigyelés céljából vannak kórházban.

- Eljuthat-e odáig a járvány terjedése, hogy az utcán is kell a maszk?

- Az operatív törzs figyel. Európában nagyfokú a virus terjedési sebessége. Jelenleg is javasoljuk szabadtéren a maszk viselését, mindenütt, ahol a másfél méteres távolság nem tartható be.

Infostart: - A járvány terjedésének milyen az az üteme, amely után módosításokat javasolnak a kormánynak?

- A jelenlegi szabályok elegendőek, csak szigorúan be kell tartani őket. Maszk, kézmosás, fertőtlenítés, távolságtartás. Nem kizárt, hogy bármilyen egyéb óvintézkedés jön még, ha úgy látja az operatív törzs, hogy szükséges.

- Aki szülni megy kórházba vagy akut ellátásra szorul, mi vonatkozik rá, ha vele egy háztartásban covidos beteg van?

- Erre fel kell hívni a kórház figyelmét, ennek megfelelően fogják ellátni. Van, aki fertőzöttként, van, aki karanténosként és van, aki bizonytalan egészségi állapotból érkezik kórházba, megfelelő körültekintéssel jár el az intézmény.

- A halottak napi hétvégére javasolnak-e bármilyen korlátozást?

- Kölcsönösen kell, hogy vigyázzunk egymásra. Ha valamilyen megbetegedése van valakinek, akkor ne menjen temetőbe, de sehová sem, ne hagyja el a lakóhelyét! Uralkodjon magán, tartsa be ezt az alapszabályt! A meleg üdvözléseket szorítsuk háttérbe! A látogatások időtartamára a legbiztonságosabb, ha maszkot viselünk.

infostart.hu


 

Kommentek

h i r d e t é s