fbpx Müller Cecília szerint nem alakulhat ki nyájimmunitás | CIVILHETES

h i r d e t é s

Müller Cecília szerint nem alakulhat ki nyájimmunitás

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Müller Cecília szerint nem alakulhat ki nyájimmunitás

2022. január 13. - 19:24

 

Az országos tisztifőorvos arra figyelmeztet: sokkal könnyebb elkapni az omikron variánst.

Müller Cecília országos tisztifőorvos - Forrás: MTI Fotó/Vasvári Tamás

Jön az ötödik hullám, amelyet jelentős mértékben az omikron variáns okoz – mondta az országos tiszti főorvos a TV2 reggeli műsorában. Az omikron variáns enyhébb lefolyású betegséget, náthaszerű megbetegedést vált ki. Az oltottság, az egyén egészségi állapota és immunstátusza is befolyásolhatja, hogy enyhén vagy súlyosabban fog lezajlani a betegség, ugyanakkor e vírusvariáns fertőzőképessége erősebb, tehát sokkal könnyebben lehet elkapni – idézi Müller Cecíliát az Index.

A tisztifőorvos arra figyelmeztet, hogy a védőoltás felvétele mellett a higiéniás szabályokat is rendkívül fontos betartani. Az adatok szerint Magyarországon még nincs jelen túlnyomó többségben a vírus e mutációja. Az eddigi megbetegedések 29 százalékáért felelős az új variáns.

A tiszti főorvos nem gondolja, hogy kialakulhat a nyájimmunitás, mivel olyan nagy mértékben változik a kórokozó, hogy inkább az egyéni védelemre kell helyezni a hangsúlyt. Az, hogy hányan fertőződhetnek meg, az ország átoltottságának szintjétől, valamint a lakosság egészségi állapotától is függ. (Infostart)


 

h i r d e t é s