h i r d e t é s

Munka nélkül sok pénzt

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Munka nélkül sok pénzt

2015. november 03. - 09:42
0 komment

Teljes fizetést kapott a felfüggesztett bíró - Munkavégzés nélkül kapott fizetésként mintegy húszmillió forintot négy éven keresztül a vesztegetés gyanúja miatt felfüggesztett, majd néhány napja jogerősen elítélt szegedi N. Norbert volt törvényszéki bíró. Csak a felét köteles visszafizetni.

Húszmillió forintnál is többet fizetett ki az állam fizetés gyanánt az elmúlt négy évben N. Norbert volt szegedi törvényszéki bírónak, akit vesztegetés miatt 12 év börtönbüntetésre ítélt nemrég a bíróság – értesült a Magyar Nemzet.

A férfi, (örökre eltiltották a bírói pályától N. Norbertet, 2015. október 16.), soha többé nem gyakorolhatja majd bírói hivatását. N. Norbert 2009 és 2011 között az ítélet szerint nyolc esetben hozott kedvezőbb ítéletet K. Zoltán volt szegedi ügyvéd ajánlatát elfogadva annak védencei ügyében, amiért 300–500 ezer forintot kapott, amit aztán megfeleztek a védővel.

N. Norbertet 2011 decemberében helyezte letartóztatásba a bíróság, felfüggesztette tisztségéből, munkáltatója pedig megtiltotta illetménye folyósítását. Emiatt a köztisztviselő munkaügyi pereket indított, ám a Kúria a munkáltatónak adott igazat. A bíró ezután fordult az Alkotmánybírósághoz, amely megalapozottnak találta alkotmányjogi panaszát, és megsemmisítette a Kúria döntését. Ennek értelmében a jogerős elmarasztaló ítélet kihirdetéséig minden illetményét kifizették N. Norbertnek.

A bírák jogállásáról és javadalmazásáról szóló törvény alapján a felfüggesztés időtartamára kifizetett illetmény felét a bíró a fegyelmi határozat jogerőre emelkedését követően köteles visszafizetni, ha felmentik bírói tisztségéből. N. Norbert ezért körülbelül 11 millió forintot köteles visszafizetni az államnak, de körülbelül ennyi pénz a zsebében is marad.

 

delmagyar.hu (Címlap: Forrás: pixabay.com)