h i r d e t é s

Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a tetőtéri ablakok beépítéséhez

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Mutatjuk a legfontosabb tudnivalókat a tetőtéri ablakok beépítéséhez

2023. november 15. - 09:57

Az otthonok alapterület-növelésének legkézenfekvőbb és költséghatékonyság szempontjából is legjobb módja a tetőtér beépítése, amely esetében az új lakótér megvilágításához megfelelő nyílászárókat kell választani. 

Forrás: premep.hu

Annak érdekében, hogy a tetőtéri otthonok használhatóak legyenek, előírások rendelkeznek a megvilágítás szükséges mértékéről. A tetőtéri ablakok kialakítására az adottságok, illetve igényeink és költségvetésünk függvényében kerülhet sor, és szakszerű beépítés révén válik az új lakótér komfortossá. Mit kell tudni a tetőtéri ablakokról? Milyen fajtái léteznek? Melyek a beépítés követelményei?

Álló vagy tetősíkablak?

A tetőtér kialakítása számos kérdést felvet, amelyre a tervezés fázisában kielégítő válaszokat kell találni, ugyanis csak ebben az esetben biztosítható a tökéletesen kihasználható tér. A megvilágításhoz válaszd a Premep.hu széles tetősíkablak választékából az igényeidnek megfelelő alternatívákat!

A tetőterekben biztosítani kell a természetes megvilágítást, még pedig úgy, hogy a bevilágító felület és a hasznos alapterület aránya álló tetőablakok esetében 1:8, illetve tetősíkablakok esetében pedig 1:10 kell legyen. Hogy ki melyiket részesíti előnyben, az egyéni ízlés kérdése, de sokszor a tetőszerkezet, a szarufa kiosztása is meghatározó ebből a szempontból. A klasszikus álló tetőablakok saját tetőfelépítménnyel rendelkeznek, és használatukkal nagyobb hasznos alapterület érhető el, ezzel szemben a tetősíkablakok modern megjelenésűek, és az utcafrontról alig látszanak.

A tetőablakok beépítése

Amennyiben a tetőtér kialakítása és az ablakok beépítése utólag történik, némileg nehezebb dolgunk van, de minden esetben érdemes szakember segítségét kérni a kifogástalan kivitelezés érdekében. Különös gondot kell fordítani a tetősíkablakok szakszerű beépítésére, ugyanis ezek a nyílászárók a tetőfedés szerepét is betöltik, így az időjárás viszontagságaival szemben is helyt kell állniuk.

A tetősíkablak szemöldökének ideális magassága 190-200 cm. Tervezéskor érdemes mérlegelni, és amennyiben a tetőszerkezet miatt ennél magasabbra lennének csak beépíthetők a nyílászárók, tanácsos álló tetőablakot választani. Túl magas elhelyezés esetén se kilátni, se kényelmesen használni nem lehet, így csökken a komfortérzetünk.

Hasznos tudnivalók a beépítés kapcsán

Tetőtér-beépítés előtt meg kell vizsgálni a tetőszerkezet szigetelését is, és ha szükséges, javítani. Az ablakok beépítése a tetőfedés típusának megfelelő burkolókeret segítségével történik. Kiemelt figyelmet kell fordítani a külső és belső borításra, valamint a szigetelésre, ellenkező esetben nedvesedésre, penészedésre, huzatra lehet számítani, és az ablak is tönkremehet.

A tetősíkablakok kizárólag szakszerű beépítéssel lesznek hő- és hangtechnikai, valamint a használhatóság szempontjából is tökéletesek, így ennek költségét nem érdemes megspórolni, ráadásul új ablakok esetében a gyártói garancia is csak ebben az esetben él.