h i r d e t é s

Múzeumi hónap

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Múzeumi hónap

2021. április 11. - 15:14

 

A nemrégiben még ÁFA-csalással gyanúsított Velencei-tavi kultúrnyik, L. Simon kezére adta Orbán a Nemzeti Múzeumot, alá rendelve a hamarosan Debrecenbe paterált Természettudományi Múzeumot és az Iparművészeti Múzeumot.

Gondolom, ezek is "alapítványi" fenntartásba kerülnek, az egyszerűbb fosztogatási technikák kedvéért.
Ámbár Orbán már enélkül is lenyúlt jó néhány nagy értékű (szerencsére zömmel gyengébb: ízlése, az nincs, mitől lenne?) festményt, szobrot, pótolhatatlan török-kori szőnyeget, miegymást (példáját szorgosan Hoppál követte).

Sőt! Kedvelt szokása szerint, hogy lopott jószággal ajándékoz meg szövetségest, cselédséget egyaránt (tavaly nőnapon a Parlamentben elhelyezett virágcsokrokból kiszedett szálakkal kedveskedett a konyhai személyzetnek), Orbán, hirtelen felindulásában Zsigmond Ágost lengyel király gyerekpáncélját adományozta a cimborájának, Kaczińskinak.

A nagy értékű darab a Nemzeti Múzeum tulajdona volt, amihez Orbánnak annyi a köze, mint a vránai perjelnek, de ő ilyen apróságokon nem szokott fennakadni.

Az irodalom és a zene, meg a színház után (Takaró, a kalapácsos Demeter, Vidnyánszky) a múzeumok fölötti rendelkezés is hozzá nem értő, kíméletlen parancsvégrehajtó kezébe kerül.
Hol vannak ezek az európai műveltségű Aczél Györgytől, de még Révai Józseftől is? Ha zongorázni tudnám a különbséget - mondta Karinthy, én lennék a Rubinstein!

Ezekkel az új kultúrhóhérokkal kapcsolatban az embernek inkább a horthystából nyilassá vedlett Kolosváry-Borcsa Mihály jut az eszébe, annál is inkább, mert Szálasi e miniszterét (Rajnissal együtt) a minap használta történelmi forrásként a magát "közszolgálatinak" nevező kormánymédia.

L. Simonnak mindenesetre papírja van róla, hogy bűntelen ember.
Igaz, elmanipulálgatott kicsit a Kisfaludy-program keretében elnyert 45, majd újabb 4 milliós támogatással, de a NAV megszüntette a nyomozást, az ügy csekély jelentőségére tekintettel.
Hogy aszongya: "a támogatás nem érte el a 70 milliót, márpedig ez alatt az uniós versenyjog szerint a támogatás csekély összegűnek minősül".

Na mármost:
1./ Hirtelen akceptáljuk az uniós jogot? Mert a magyar adójogban és a Btk-ban az ÁFA-csalás (illetve általában a csalás) körében nincs hetvenmilliós büntetlenségi kibúvó.
2./ Kopogtatott már Önöknél a NAV a feledékenységből elmaradt ötezer forintos kamarai tagdíjért lihegve? Ha még nem, majd fog! Szokott!

Az már csak a hab a tortán, hogy L.Simon és a neje Őnagysága el sem indulhatott volna ezeken a pályázatokon, mert a panziójuk nagyobb volt (13 szoba + egy apartmanház), mint a pályázható maximum (8 szoba, 16 férőhely). Mégis nyertek.

És a győztes mindent visz! A pályázati pénzt, a büntetlenséget, a Nemzeti Múzeumot! Orbánnál.


 

Kommentek

h i r d e t é s