h i r d e t é s

Nagy változás jön: máshogy frissül majd a Windows

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nagy változás jön: máshogy frissül majd a Windows

2015. május 14. - 13:02
0 komment

A 12 éve bevezetett hibajavító keddek eltörlése kifejezetten előnyös lesz a felhasználók számára.

A Microsoft 2003 októberében vezette be az angolul Patch Tuesday, magyarul hibajavító kedd néven ismert szokását, azóta minden hónap második keddjén délután küldik rá a windowsos számítógépekre az egy hónap alatt elkészített szoftverfrissítő csomagokat. A rendszerességnek kétségtelenül vannak előnyei is, de az utóbbi időben egyre több kritika érte a céget: a hibajavítások "összevárása" miatt viszonylag sok ideig (hetekig) maradhatnak ismert biztonsági problémák is a rendszerben. - írja a hvg.hu

Az Ignite konferencián tett bejelentés szerint a Microsoft felhagy a hibajavító keddel, a Windows 10 megjelenése után folyamatosan adják majd ki a szoftverfrissítéseket, melyek egyrészt javításokat, másrészt kisebb-nagyobb új funkciókat is tartalmaznak majd. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy nem várnak majd a kiküldéssel, amint elkészülnek egy szoftverelemmel a fejlesztők, azt azonnal elküldik a felhasználóknak – így a Windows "folyamatosan" frissül majd. (Kivéve a nagyvállalati környezetet, ott a géppark könnyebb frissítése érdekében megmarad a Windowsok havi frissítési ciklusa.)

Amellett, hogy a módszer használatával az eddiginél gyorsabban foltozhatják be a felismert biztonsági réseket, a felhasználók legalább még egy komoly előnnyel szembesülhetnek majd. Az egy hónap alatt összegyűjtött hibajavító csomagok több tucat elemből álltak, letöltésük és telepítésük 20-30 percet is igénybe vehetett. Ez különösen akkor volt zavaró, ha az ember a laptopja kikapcsolása után szerette volna magával vinni a gépet és elindulni vele otthonról – de kénytelen volt kivárni a frissítés végét. Az új rendszer bevezetésével egyenként, folyamatosan érkeznek majd a frissítések, így telepítési idejük is jobban el lesz osztva, ritkán kell majd többet várni fél-egy percnél.

Mindez összefüggésben van azzal, hogy a Windows 10 lesz a legutolsó Windows-verzió. A Microsoft alapvetően szolgáltatásként képzeli el az operációs rendszer jövőjét, így nem 2-3 évente jön majd egy újabb Windows, a rendszer a fent említett frissítési móddal folyamatosan kap majd új funkciókat.

Az operációs rendszer ingyenes Preview kiadását már most felteheti a számítógépére. Letöltésének és telepítésének menetéről ide kattintva kap egy rövid, de minden fontos infót tartalmazó leírást.

 

hvg.hu (Fotó: Ugye ismerős? // Forrás: )

Posted by SEJT on 2015. május 14.