h i r d e t é s

Nagy veszélyre figyelmeztet az ENSZ-főtitkár

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nagy veszélyre figyelmeztet az ENSZ-főtitkár

2018. április 14. - 08:41

 

A szíriai vegyifegyver-támadással kapcsolatos növekvő feszültségek teljes körű katonai szembenállásba torkollhatnak - figyelmeztetett az ENSZ főtitkár, aki felelős cselekedetre szólította fel a feleket.

A kép illusztráció! - Forrás: YourNewsWire.com

António Guterres ENSZ-főtitkár "felelős cselekedetre" szólította fel a feleket az ENSZ Biztonsági Tanácsának (BT) rendkívüli pénteki ülésén, amelyen Oroszország és az Egyesült Államok szócsatát folytatott az esetleges Szíria elleni légicsapások kapcsán - írta az MTI-re hivatkozva a hirado.hu. - írja a Napi.hu

Guterres figyelmeztetett, hogy a szíriai állítólagos vegyifegyver-támadással kapcsolatos növekvő feszültségek teljes körű katonai szembenállásba torkollhatnak. Ezért felelősségteljes magatartásra szólította fel a szíriai konfliktusban érintett országokat, miután Nagy-Britannia, Franciaország és az Egyesült Államok katonai csapásra készül megtorlásul a dúmai támadás miatt.

Nikki Haley amerikai ENSZ-nagykövet pénteken közölte a BT ülésén, hogy Donald Trump elnök még nem döntött a lehetséges szíriai lépésekről. Amerikai becslések szerint legalább ötvenszer vetett be vegyi fegyvert a háborúban Bassár el-Aszad szíriai elnök - közölte az ENSZ-nagykövet.

Nikki Haley hangsúlyozta, hogy "egy adott pillanatban tenni kell végre valamit". Ezzel arra utalt, hogy Oroszország számos alkalommal vétózta meg az ENSZ-ben - legutóbb kedden -, hogy vizsgálatot folytassanak arról, bevetett-e a vegyi fegyvereket a szíriai rendszer. Hozzátette: pénteken Washingtonba utazik, hogy tárgyalásokat folytasson a Fehér Házban.

Trump korábban azonnali katonai választ helyezett kilátásba az állítólagos vegyifegyver-támadásra megtorlásul, azóta visszalépett a fenyegetésektől. Vaszilij Nyebenzja orosz ENSZ-nagykövet azzal vádolta meg az Egyesült Államokat, Franciaországot és Nagy-Britanniát, hogy Bassár el-Aszad szíriai kormányának elűzésében és Oroszország visszaszorításában érdekeltek.

Az orosz nagykövet kijelentette: "Washington egy olyan politika mellett döntött, amely szabaddá teszi az utat a Szíria elleni katonai forgatókönyv előtt. Ezt nem szabad eltűrni". "Továbbra is azt látjuk, hogy veszélyes katonai előkészületek folynak egy szuverén állam elleni illegális erő alkalmazására, ami sérti a nemzetközi jogot" - jelentette ki Nebenzja.

Francois Delattre francia ENSZ-nagykövet hangsúlyozta: a szíriai kormány döntése, miszerint ismét vegyi fegyvereket vet be, elérte azt a pontot, ahonnan "már nincsen visszaút". Emmanuel Macron francia elnök csütörtökön egy interjúban kijelentette: bizonyítékunk van arra, hogy Bassár el-Aszad szíriai elnök rezsimje klórgázt vetett be április 7-én Dúmában.

Az ENSZ háborús ügyek kivizsgálásában illetékes nyomozói elítélték az állítólagos dúmai vegyifegyver-támadást, és a bizonyítékok megőrzését követelték a jövőbeli nyomozás megindítása érdekében. "Az ilyen támadások elkövetőit azonosítani, és felelősségre kell vonni" - áll az ENSZ Szírai Nemzetközi Nyomozó Bizottságának Genfben kiadott közleményében. Az ENSZ Emberi Jogi Tanácsa által létrehozott bizottság bizonyítékokat gyűjt a szíriai konfliktusban 2011 óta elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében.

A bizottság emlékeztetett, hogy eddig 34 alkalommal gyűjtöttek adatokat arról, hogy a szíriai konfliktusban érintett valamelyik fél vegyi fegyvereket vetett be. A bizottság üdvözölte, hogy a Vegyifegyver-tilalmi Szervezet (OPCW) ellenőröket küld a dúmai támadás kivizsgálására. António Guterres New Yorkban bejelentette, hogy megérkezett a vegyifegyver-ellenőrök első csoportja Szíriába. A második csoport pénteken vagy szombaton érkezik az országba.

 

napi.hu


 

h i r d e t é s