h i r d e t é s

Nagyon furcsa dolog történt a kórházaknál

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nagyon furcsa dolog történt a kórházaknál

2021. szeptember 28. - 09:53

Augusztus végére váratlanul 18,6 milliárd forinttal 27,4 milliárd forintra csökkent az állami kórházak adósságállománya. Csendes kórházi adósság nincs a háttérben, valami más magyarázat van erre a furcsa jelenségre. - írja a Portfolio

A kép illusztráció! - Forrás: MTI/MÁTHÉ ZOLTÁN

Meglepő és újfajta változás következett be a kórházak tartozásállományában augusztusra. Az elmúlt hónapok soha nem látott adósságnövekedési üteme után váratlanul csökkent a tartozás.

BÁR SOKAN ÚGY GONDOLTÁK, HOGY EGY CSENDES KÓRHÁZI ADÓSSÁGKONSZOLIDÁCIÓ TÖRTÉNT A HÁTTÉRBEN, VALÓJÁBAN MÁSRÓL VAN SZÓ - írja a Népszava.

Egyrészt a kórházak egy összegben megkapták az év első négy hónapja után a Covid-ellátás költségeit, mintegy 9 milliárdot, amiből a jelek szerint tovább is utaltak a hitelezőiknek. Ez az adósságcsökkenés mintegy felét magyarázza.

A másik 9 milliárd tartozás pedig azért tűnt el, mert az orvosképző egyetemek augusztustól alapítványi formában üzemelnek, így a náluk felgyűlő egészségügyi adósság is kikerült az állami kimutatásból.

A nagy megyei kórházaknak és a Covid-ellátó centrumoknak csökkent jelentősen az adósságuk - jegyzi meg a portál.

Rásky László, az Orvostechnikai Szövetség főtitkára a Népszavának azt mondta, egyelőre nem tudni, milyen számlákat egyenlítettek ki a kórházak, mert a szövetségükhöz tartozó tagvállalatok nem jelezték, hogy az intézmények elkezdték volna fizetni a lejárt tartozásaikat.