h i r d e t é s

Nagyon sok egészségügyi dolgozó eshet ki egy időre a vakcinák mellékhatásai miatt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nagyon sok egészségügyi dolgozó eshet ki egy időre a vakcinák mellékhatásai miatt

2020. december 05. - 06:36

 

A koronavírus-vakcinák néhány napig tartó mellékhatásai miatt, amely lehet akár láz, fejfájás vagy izomfájdalom is, nagyon sok egészségügyi dolgozó eshet ki időlegesen, ami egy tomboló járvány idején nagy jelentőséggel bírhat – írja a Bloomberg.

A kép illusztráció! - Forrás: Qubit

A Pfizer-BioNTech vakcina jóváhagyásával új pontra érkezett a járvány elleni védekezés, ugyanis már ténylegesen belátható távolságba került, hogy megkezdődjön a lakosság tömeges immunizálása. Hazánkban ez a nyugathoz képest valamennyi csúszással kezdődhet meg, elsősorban az amerikai és brit előfoglalások miatt, melyet már a Pfiezer is jelzett.

Az idősek és krónikus betegek mellett minden bizonnyal az egészségügyi dolgozók fognak elsőbbséget élvezni a vakcinák terén, hamarabb kaphatják meg az oltást, mint a többi állampolgár. Az egekbe szökő kórházi ellátásra szoruló megbetegedések miatt azonban ez nagyobb fejtörést okozhat, mint elsőre gondolnánk.

Egyrészt a vakcinák beadásához értelemszerűen egy ideig el kell rángatni az orvosokat és ápolókat a koronavírusos betegek mellől, így egy időre másnak kell átvenni a kezelést. A nagyobb probléma viszont, hogy amennyiben előfordulnak mellékhatások, akkor kulcsfontosságú dolgozók eshetnek ki napokra az ápolásból.

Amerikában például ezzel az eshetőséggel már számolnak, és tervek szerint sokkal több dolgozót próbálnak behívni egyszerre egy műszakba, hogy a oltások mellékhatása esetében pótolni tudják a kiesett dolgozókat. Magyarországon is hasonlóra lehet majd számítani, amennyiben lesz rá megfelelő kapacitás.

Egy másik ötlet, hogy az egészségügyi dolgozóknak egy nagyobb műszakjuk végén adják be a vakcinát, mielőtt pár nap szünetük lenne, így amennyiben kialakulnak mellékhatások, nem fogja megzavarni az ellátást. Egyelőre azonban mindez csak elméleti szinten mozog, amíg nem látjuk a teljes és részletes adatokat a vakcinákról.

A Pfizer saját bevallása szerint a tanulmányaik nem mutattak különösebben aggasztó mellékhatás-hullámot. A kísérletben résztvevők 3.8 százaléka tapasztalt jelentősebb fáradtságot, míg a 2%-uk fejfájást, néhányan pedig hőemelkedést vagy lázat. Ettől függetlenül még nem tudunk mindent a mellékhatásokról, és ez főleg élesben fog kiderülni.

Bloomberg megjegyzi, hogy amennyiben nem megfelelően kommunikálják a gyártók és a hatóságok a mellékhatások előfordulásának valószínűségét, akkor könnyen előfordulhat, hogy a kórházakban nem lesz elég ember a kieső orvosok és ápolók miatt. Ezen felül meg kell tanítani az egészségügyi dolgozóknak, hogy el tudják különíteni a vakcina mellékhatásait a koronavírus-fertőzés tüneteitől. (liner.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s