h i r d e t é s

Nagyot zuhant a magyar születésszám, kiderült, hogy miért?

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nagyot zuhant a magyar születésszám, kiderült, hogy miért?

2022. március 15. - 08:57

Magyarországon idén januárban 20 százalékkal kevesebb újszülött jött a világra a múlt évihez képest. Miért? 

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

Idehaza 2021-ben már 1,59-re nőtt a termékenységi ráta. Rövid távon jelentősen csökkentette a gyerekvállalási kedvet a járvány kitörése, később azonban volt egy „visszapattanás”, így összességében folytatódott a termékenység növekedése – mondta Tóth G. Csaba, a KRTK Közgazdaságtudományi Intézet kutatója a 24.hu-nak.

Ám 2021 decemberében (7205 fő) és 2022 januárjában (7342 fő) viszont drasztikusan zuhant a született gyermekek száma Magyarországon, az utóbbi ráadásul minden idők legalacsonyabb hazai januári értéke volt.Ez egyedi hatás következménye lehet – bár ezt tudományosan is bizonyítani kell majd a kutató szerint.

Az okot egyelőre tehát még csak sejteni lehet: ugyanis körülbelül kilenc hónappal korábban kezdődtek itthon a tömeges oltások. Márpedig ebben az időszakban a nők számára kevésbé volt javallott teherbe esni. Vagyis az oltások számának megugrása a születések számának visszaesését hozta – kilenc hónapos eltolódással. Így 2022. januárban majdnem 20 százalékkal esett vissza a gyermekek születése a járvány előtti időszakhoz képest – elemezte az adatokat a KRTK munkatársa. (napi.hu)