h i r d e t é s

Napsütéses strandidő érkezik, a hétvégén pedig még tikkasztóbb hőség vár ránk

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Napsütéses strandidő érkezik, a hétvégén pedig még tikkasztóbb hőség vár ránk

2019. július 19. - 06:16

 

Pénteken délelőtt a napsütés mellett többször lesz erősen felhős az ég, helyenként záporok kialakulására kell készülni. - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Komka Péter

Délután gyakran lesz erősen felhős az ég, szórványosan záporok, néhol zivatarok is előfordulnak. Mérsékelt lesz a délnyugati szél. 24, 29 fok között tetőzik a hőmérséklet.

Orvosmeteorológia

Pénteken front ugyan továbbra sem érkezik, azonban változékonyság uralja az időjárást. Sokfelé jelentkezhetnek akár markáns panaszok is, a szívbetegek is veszélyeztettek. - írja a meteoklinika.hu

Pénteken az erősen változékony, sokfelé fülledt, csapadékos időben nem érvényesül fronthatás, de megterhelő lesz a humánmeteorológiai helyzet. Általános lehet a fejfájás, a rossz közérzet, a hangulata is negatív irányba változhat. A záporok, zivatarok területén a fülledtség kellemetlen perceket okozhat a légzőszervi megbetegedéssel élőknek is. Ugyan nem várható hőség, a magas páratartalom hatására azonban több fokkal melegebbnek érezheti a levegőt, mint amilyen az valójában. A fizikai munka során hamarabb elfáradhat, légszomj, rosszullét is jelentkezhet. Az idősek, a keringési panaszokkal élők és a szívbetegek is pihenjenek sokat, különösen a legmelegebb déli órákban, a megerőltető tevékenységeket, például az intenzívebb sportolást is inkább halasszák későbbre. A zivatarok idején az asztmások állapota romolhat, ezért tartózkodjanak zárt térben a vihar elvonulásáig!

A tartós terhelés ellen átmenetileg könnyű érkezéssel is védekezhet, egyen a napokban sok salátát, friss zöldségfélét és gyümölcsöt, de lehetőleg kerülje a hüvelyeseket, a káposztát ás a karalábét is. A húsok közül inkább a szárnyasokat részesítse előnyben, illetve hal is gyakrabban kerüljön az asztalra. Desszertként is gyümölcsöket, gyümölcssalátát fogyasszon, mérsékelje a cukorfogyasztást.

A csapadék és a változékony idő jót tett az allergiásoknak, a legtöbb helyen ugyan csak kissé, de csökkent a pollenterhelés. Jelentős romlás nem várható még egy ideig, a mostanában a legtöbb panaszt okozó pázsitfűfélék és csalán virágporának légköri koncentrációjában sem számíthatunk további dúsulásra, habár mennyiségük eléri a magas szintet.

Időben és térben változékony lesz az UV-sugárzás, fontos a megfelelő bőrvédelem.

Az utakon a türelmetlenség mellett a figyelmetlenség és a kialvatlanság is nagy problémát jelenthet, mindez pedig a veszélyes időjárási körülményekkel párosulva rendkívül megnöveli a balesetveszélyt. A vízátfolyásokra különösen ügyeljen, a nedves burkolaton megnövekszik a féktávolság. Az átmenetileg megerősödő szél rontja a menetstabilitást.

Vezető tünet a mai napon: légszomj, rosszullét. 

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.

Időjárás.hu


 

h i r d e t é s