h i r d e t é s

Napsütéssel kényeztet az idő a lehűlés előtt

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Napsütéssel kényeztet az idő a lehűlés előtt

2019. május 08. - 06:04

 

A csapadékos, borús napokat követően újra kisüt a nap, de csak átmenetileg örülhetünk. Csütörtökön kettősfront érkezik borult idővel, és esővel. - írja az Időjárás.hu.

Illusztráció: pixabay.com

Szerdán délelőtt a több órás napsütés mellett gyengén vagy közepesen felhős lesz az ég, jelentős mennyiségű csapadék nem várható, északkeleten futó záporok kialakulhatnak. Délután valamelyest megnövekszik a felhőzet, de csapadékra nincs kilátás. Élénk lesz a déli szél. Kora délután 16, 19 fok várható.

Orvosmeteorológia

Szerdán nem érkezik időjárási front térségünkbe, azonban a nagy napi hőingás sokunk szervezetét megviseli. - írja a meteoklinika.hu

Szerdán az időjárási frontok elkerülik hazánkat. Az éjszakai időszakban erősen lehűl a levegő, helyenként talajmenti fagy is kialakulhat, amely elsősorban a kopásos eredetű ízületi bántalmakkal élők körében okoz végtagfájdalmakat. Amennyiben sajgó ízületekkel ébred, kezdje a napot egy átmozgató tornával és tartsa melegen fájó végtagjait. A panaszok reggel jelentkezhetnek legerősebben, délutánra országszerte megszűnnek a tünetek. A hideg reggelt gyors melegedés követi, délutánra 17,19 fok köré melegszik a levegő. A helyenként több, mint 15 fokos hőingás fokozott terhelést jelent sokunk számára: ilyenkor gyakori tünet lehet a vérnyomás-ingadozás, a krónikus betegek és az idősek múló rosszullétet és keringési panaszokat tapasztalhatnak.

A melegedés hatására melegfronti jellegű tünetekre is számítani kell, általános lehet a migrén, a fáradékonyság és az elalvás is nehezebbnek bizonyulhat a megszokottnál. A melegedés okozta panaszok még nem lesznek intenzívek, de a következő napokon is tartósan előjöhetnek.

A sok napsütés kedvez a hangulatnak és az ország nagy részén a szél sem ront a hő-és komfortérzeten.  Mindenképp ajánlott kihasználni ezt a napot és minél több időt a friss levegőn tölteni, kirándulni, sportolni. A reggeli időszakban nagy a megfázásveszély, fontos, hogy ne feledkezzen a meg a réteges öltözetről!

A közlekedés során veszélyes időjárási jelenség nem várható, a napsütés azonban zavaró lehet. A napos időszakokban és alacsony napállás idején a napsütés könnyen elvakíthatja vezetés közben, a balesetek elkerülése idején viseljen napszemüveget és vezessen a megszokottnál lassabban.

Vezető tünetek a mai napon: vérnyomás-ingadozás, migrén, ízületi panaszok, fáradékonyság.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s