h i r d e t é s

Navracsics Tibor is megszólalt George Clooney és Soros kapcsán

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Navracsics Tibor is megszólalt George Clooney és Soros kapcsán

2020. november 30. - 06:53

 

A 7 éves költségvetési forrásokat és a helyreállítási alapot is blokkolja a magyar és a lengyel kormány. Ezzel a déli államokat hozzák nagyon nehéz helyzetbe. Ennek ellenére Ezek az országok, ezt is vállalva szintén amellett szavaztak, hogy januártól lépjen életbe az uniós jogállamisági mechanizmusról szóló rendelet. 

Navracsics Tibor - Fotó: MTI/EPA/Olivier Hoslet

A Heti Napló stábjának Navracsics Tibor elmondta, valójában miről szól a vita.

Navracsics Tibor, volt uniós biztos elmondta, hogy szerinte ez nem szól másról, mint hogy a politikai integráció nem elfogadható Magyarországnak.

"Elvileg lehetne nem politikai kérdés, ha lenne a jogállamiságnak akár absztrakt szintű definíciója, amely minden a vitában résztvevő számára közös vitaalapot jelent. De egy kicsit a jogállamisággal ugyanaz a helyzet, mint a migráns válság kapcsán a szolidaritással, hogy magát az alapértéket senki nem vitatja, mindenki azt mondja, hogy nagyon fontos, de a tartalma az erősen vitatott. És a magyarok és a lengyelek úgy gondolják, hogy abból adódóan, hogy nincs egy egységes definíció ez lehetőséget ad arra, hogy politikai ellenszenv alapján is megállapíthatnak szankciókat"- magyarázta a volt uniós biztos.

A héten nem egyedül a Brüsszellel folytatott vita került előtérbe. George Clooney új filmje kapcsán adott interjút, és a világban megjelenő gyűlöletre és dühre hozta példának az autoriter Brazil elnök mellett Orbán Viktor magyar miniszterelnököt is.

Egy Cloeney- Alex Soros közös fotóra alapozva a kormányközeli média, majd a kormányzati tájékoztatási központ is Soros Györgyöt nevezte meg mozgatónak.

A Heti Napló Sváby Andrással stábja megkereste George Clooney ügynökét, aki nekünk is elküldte azt a nyilatkozatot, amelyet a 24.hu-nak is. Clooney azt írta csak egyszer találkozott Soros Györggyel, egy menekültválságról szóló ENSZ-találkozón, melyen az Egyesült Államok elnöke is részt vett. Soros fiával, Alex-szel is egyszer találkozott egy davosi eseményen. Clooney szerint az Orbán-propagandagépezet hazudik, pont. Ezután hosszasan ír arról, hogy többször járt budapesten és szereti és tiszteli az országot, azzal zárja nyilatkozatát, hogy várja azt a napot, amikor Magyarország ismét visszatér ekkori önmagához.

Navracsics Tibort pedig megkérdezték, hogy minden szál valóban Soros Györgyhöz vezet-e.

"Az ezzel kapcsolatos álláspontom miatt engem már le is hazaárulóztak, ne várja tőlem, hogy egy részemről lezárt történetet újra megnyissak"- válaszolta Navracsics, utalva arra a nyilatkozatára, amelyben 2017-ben uniós biztosként mondta, hogy nem létezik Soros-terv, a kormány Soros-tervvel kapcsolatos kommunikációját a választási kampány retorikai elemének tartja.

A megoldás Angela Merkel szerint nincs messze, bár a nyilvánosság előtt még nem nagyon látszik. Sőt inkább egyre elmérgesedőnek tűnik a helyzet.

Manfred Weber, az Európai Néppárt frakcióvezetője például azt mondta, ha nem lenne járvány, az Európai Néppárt már döntött volna a Fidesz kizárásáról. Egy néppárti svéd képviselő pedig azt mondta megkérdőjeleződhet Magyarország uniós tagsága is. Szerinte: "ha tovább húzódik ez az ügy, akkor kérdéses lehet, hogy beletartoznak-e az európai együttműködésbe."

Navracsics Tibor szerint nehéz most már olyan megoldást találni, amely mindkét fél számára presztizs vagy arcvesztés nélkül vállalható. "Az lenne a megnyugtató, amit tervez is, amennyire én tudom Németország is, hogy januártól elindul egy párbeszéd az uniós intézmények és a tagállamok között, amely párbeszéd keretében végig tárgyalják azt, hogy mi az, ami jogállamiság probléma és mi az, ami nem, lehet, hogy ez a magyar és a lengyel ellenkezést is leszerlené"- mondta a volt uniós biztos. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s