h i r d e t é s

Ne felülről vagy kívülről várj segítséget. A segítség benned van

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Ne felülről vagy kívülről várj segítséget. A segítség benned van

2020. november 19. - 18:16

 

Erőszak, vér, gyilkosság, nők elleni erőszak. Gondolkodtunk azon, hogy miért terjed?

Emlékezzünk a 70-es évekre. Moziba jártunk, mindenféle filmeket néztünk. Ha ott lelőttek valakit, elesett és kész volt. Ma ez más. Leszakadt fejek, sugárban spriccelő vér, hang effektusok, nők kínzása stb. És ha lehet, még lassított felvételben megismétlik mindezt. Egy ötéves gyerek kezébe adott videojáték sem más. Akkor győz, ha mindenkit lelő. Élvezi, hozzászokik és ezt játéknak hívjuk.
Miért van mindez? Mert eladható. Nem filmekről, játékokról kell beszélni, hanem árukról, mert a bevételben fogalmazódik meg az érdek.
A gyerekek felnőnek és a gyönyört, amit gyerekkorban átéltek, valódi fegyverekkel is kipróbálják. A mai filmművészet remekei, melyekkel Hollywood eláraszt, megerősítenek az erőszak elfogadásában. És Hollywoodot koppintják. Ez egy minta, ami alapján az indiai, kínai és más filmipar ezrével zúdítja termékeit a piacra, mert az eladható, kasszasiker. Annál nagyobb kasszasiker, minél plasztikusabban, érzékletesebben jelenítik meg a kínokat, belső részek kiszakadását, vért.
Ha ehhez a megágyazáshoz fegyvertartás is párosul, akkor ne csodálkozzunk napjaink eseményein.
Ha Kínában, Indiában és máshol is lenne szabad fegyvertartás, ott is hasonló esetek fordulnának elő, tehát szükségtelen feltenni a kérdést, hogy miért pont az USA-ban történnek iskolai vérengzések, utcai lövöldözések.
Ha a vér ennyire bent van a közhangulatban, akkor ennek manipulálása további célokra már gyerekjáték. Nem akarok végig menni a gondolati levezetésen és eljutni az ISIS-ig, Al-Kaidáig, mexikói drogháborúkig, az erőszak ipari méretű előállításáig és felhasználásáig. Nem vagyok híve az összeesküvés elméleteknek, mert meggyőződésem, hogy nem egy láthatatlan háttérhatalom tervei valósulnak meg. Egyszerűen azt látom, hogy nincsenek fékek és az ösztönök felkorbácsolása sok bevételt hoz. A bevétel pedig minden mást felülír. Majd, ha már adott egy szituáció, akkor jön a politika és ráépíti saját bevételeit, érdekeit. Eljátsszák, hogy megmentenek minket, de ahhoz, hogy megmentsenek elő is állítják a szituációt, amitől jó pénzért megmentenek. Elszabadul a ló, megszűnnek a fékek. Ami egy egérnek élet-halál harc, az a macskának játék. Ők a macska és mi az egerek.
Most azt várjátok, hogy mondjam meg, mi a megoldás? Nem tudom a megoldást. Csak ahhoz lehet megoldást ajánlani, amihez az embernek eszköz áll rendelkezésére. Nekem ilyen eszközöm nincs. Hívjam fel a politikusok figyelmét? Fölösleges, hiszen a folyamatok nyertesei. Az egyházak vezetőit? Minek, hiszen romlottabbak, mint a politikusok. Ők azok, akik még tüzelnek is minket az egymás elleni gyűlöletre. Felülről erre nincs megoldás. Erre a fogyasztói tömegek részéről lenne megoldás, ha ilyen igény kialakulna bennük. Mi vagyunk a fogyasztók, az eszközök. Ha mi nem fogyasztunk, megszűnik az érdek. Csak akkor változik a világ, ha magunkat változtatjuk meg. Allah felkínálja a megoldást:

…Mert Allah nem változtatja meg a népet addig, míg ők maguk nem változnak meg… (Korán 13:11)

Címkék: 

 

Kommentek

h i r d e t é s