fbpx Négy éve készülőben volt a Cumbre Vieja vulkán kitörése La Palmán | CIVILHETES

h i r d e t é s

Négy éve készülőben volt a Cumbre Vieja vulkán kitörése La Palmán

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Négy éve készülőben volt a Cumbre Vieja vulkán kitörése La Palmán

2021. december 05. - 08:57

 

Továbbra sem hagyott alább a Kanári-szigeteki vulkán lávafolyama, amelyről most újabb részleteket hoztak nyilvánosságra a tudósok.

Forrás: Eurasia Review

Marc-Antoine Longpré, a New York-i Queens Egyetem vulkanológusa a Science nevű tudományos folyóiratban közzétett tanulmányában úgy fogalmazott, hogy a La Palma szigetén található Cumbre Vieja vulkán kitörése már négy éve készülőben volt.

A tanulmány szerint a szeptember 19-én kitört vulkán teljes más viselkedést mutat, mint amit eddig meg lehetett szokni a bazaltvulkánoktól – idézte az RTVEEzek azonban értékes adatok lehetnek a jövőbeni kitörések megjóslására a Kanári-szigetekhez hasonló vulkanikus szigeteken.

Longpré szerint akármennyire is pusztító maga a vulkánkitörés, elképesztő mennyiségű és felbecsülhetetlen értékű adatot szolgáltat a tudósoknak. Az adatok elemzése alapján pedig már képet is kaptak a kitörés körülményeiről.

Az amerikai tudós szerint már legalább négy éve, 2017 októbere óta volt úgynevezett földrengés raj a vulkánban. A földrengés raj röviden azt jelenti, hogy rövid időn belül következtek be szeizmikus események, kisebb rengések, amelyek esetén nem állt fent főrengés, valamint jelentősebb utórengések.

A kisebb rengések pedig fokozatosan ahhoz vezettek, hogy már nyolc nappal a tényleges kitörés előtt sejteni lehetett, hogy fel fog jönni a magma a felszínre. Ami Longpré szerint is meglepő volt, hogy mennyire robbanásszerű volt a vulkán kitörése, ami korábban nem volt jellemző a Kanári-szigeteken.

A Cumbre Vieja esete jól mutatja, hogy a bazaltvulkánok egyszerre képesek jelentős lávafolyamra és robbanásszerű kitörésekre, ami átírhatja a jelenlegi kockázatelemzéseket és a múltbéli vulkánkitörések értékelését.

A vulkán kitörése egyelőre úgy tudni, nem követelt emberéletet, köszönhetően a helyi hatóságok hatékony evakuálásának. Számos lakóház elpusztult azonban, ráadásul fennáll a veszélye, hogy jelentősebb mennyiségben kerülnek mérgező gázok a levegőbe, miután a láva eléri a vizet. (liner.hu)


 

h i r d e t é s