h i r d e t é s

Néhány fontos apróság a szakmai önéletrajz összeállításához

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Néhány fontos apróság a szakmai önéletrajz összeállításához

2022. január 31. - 13:48
0 komment

Ugyan apróságnak tűnhet mindaz, amiről most szó lesz, de rengeteg esetben éppen az ilyen kis nüanszokon múlik, hogy megkapjuk-e álmaink állását, avagy keresgélhetünk tovább.

Ugyan apróságnak tűnhet mindaz, amiről most szó lesz, de rengeteg esetben éppen az ilyen kis nüanszokon múlik, hogy megkapjuk-e álmaink állását, avagy keresgélhetünk tovább.

Az internet a barátunk. E ténynek köszönhetően számtalan portált találhat az ember, amelyet kifejezetten azért hívtak életre, hogy segítsenek bennünket egy igazán jó CV összeállításában.
Az alapvetések a legtöbb szinten megegyeznek, s mivel manapság a leggyakoribb és a munkáltatók által is leginkább kedvelt változat az amerikai típus, így a legtöbben ennek keretein belül igyekeznek összeállítani önéletrajzukat. Mindez eddig teljesen rendben van. De nagyon nem mindegy, hogy aztán hová és mit küldünk el.

Fontos, hogy önéletrajzunkat igyekezzünk mindig optimalizálni a vélt elvárásoknak megfelelően. Ehhez arra van szükség, hogy megpróbáljunk leendő munkaadónk fejével gondolkodni.
Régi nagy hiba mindenfelé ugyan azt az önéletrajzot küldözgetni, gondolkodás nélkül.

A két legfontosabb eleme a CV-nek a munkatapasztalatok és talán meglepő módon a hobbi-szakasz gondos kidolgozása.

Nem elég leírni, hogy mely cégnél mennyi ideig töltöttük be azt a bizonyos, rendszerint az adott munkahely által meghatározott elnevezéssel illetett munkakört. Mert mondjuk egy irodavezető könnyen elképzelhető, hogy akár komoly szervezési feladatokkal foglalkozott, esetleg kimondottan projekt menedzseri munkafolyamatokkal is megbízták, azonban abból, hogy „irodavezető”, ez nem derül ki.
Írjuk le egész nyugodtan az akkori feladataink specialitásait. Persze legyen irányadó elv itt is a rövid, tömör és lényegre törő fogalmazásmód!

Hisszük, vagy sem, de rengeteg cégnél elképesztően nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a munkára jelentkező ember mit csinál amikor nem dolgozik. Ez egyébként logikus, mert a hobbi igencsak árulkodó információkat takar, akár készségeinkre és csapatbeli együttműködési hajlandóságunkra nézve is.
Azt ne feltétlenül írjuk be, hogy szeretünk olvasni, vagy horgászni, a kutyánkkal sétálni az erdőben, ellenben ha valaki egy zenekar vezetője, esetleg szabadidejében túrákat szervez, hát ne legyen rest feltüntetni mindezt önéletrajzában.
Talán azt hinnénk, hogy nincs semmi köze a leendő munkához, de hagyjuk, hogy ezt majd azok döntsék el, akik arról határoznak, hogy bennünket választanak-e!

Nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy egy igazán beszédes, szépen összeállított önéletrajz jóval több lehet mint fél siker.


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky