h i r d e t é s

Nem bír magával az eső, egy időre búcsút inthetünk a napsütésnek a héten

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nem bír magával az eső, egy időre búcsút inthetünk a napsütésnek a héten

2019. szeptember 23. - 06:14

 

Hétfőn egy peremciklon hatására változékonyabbra fordul az idő, de szerencsére jelentős lehűlésre nem kell készülni! - írja az idojaras.hu.

Illusztráció: MTI Fotó: Mihádák Zoltán

 

Hétfőn délelőtt az ország nagy részén erősen felhős vagy borult lesz az ég. Délnyugat felől egy csapadékrendszer éri el térségünket, emiatt a Dunántúlon többfelé számítani kell esőre, záporesőre, néhol zivatarra. A Tiszántúlon elszórtan alakulhat ki lokális csapadék. Délután túlnyomóan borult lesz az ég, országszerte készülni kell esőre, záporesőre, néhol a csapadékrendszerbe ágyazva zivatarok is kialakulhatnak. Élénk lesz a délkeleti szél. Kora délután 15, 22 fok várható, a magasabb értékeket délkeleten mérhetjük.

Orvosmeteorológia

Hétfőn országszerte kettősfronti hatás érvényesül, a görcsös és gyulladásos panaszok egyaránt fokozódnak! - írja a meteoklinika.hu.

Hétfőn egy peremciklon alakítja időjárásunkat. A ciklon kettősfronti hatást eredményez, ez pedig jelentősen ront az élettani helyzeten. Többeknél kínzó, görcsös fejfájás léphet fel, könnyen ingerlékennyé, nyugtalanná válhat, a gyerekek kezelhetetlenebbek lehetnek. A görcsös fejfájás mellett más izomgörcsök is jelentkezhetnek, egyes kismamáknál korábban beindulhat a szülés. A migrénes és gyulladásos panaszok szintén fokozódnak!

A szív- és keringési rendszer panaszaival élőkre is nehéz nap vár, a hirtelen változás nagyon megterhelő: vérnyomás-ingadozást, szédülést, rosszullétet okozhat. Napközben lehetőleg kerülje a megterhelő feladatokat, nagyon fontos a sok pihenés! A markáns hatások igénybe veszik szervezetét, fontos, hogy tartósan is megerősítése immunrendszerét, ennek érdekében pedig fokozz a C-vitamin bevitelt!

A borús időben mentális panaszok is felléphetnek, gyakori lehet a levertség és a fáradékonyság. Sokat segíthet, ha vidám színekkel veszi körbe magát és a rendszeresen alkalmazott fényterápia is enyhíthet ezeken a panaszokon.

A csapadék miatt csökken a hőérzet, kellemetlen lehet a szabadban tartózkodni. Öltözzön rétegesen, és vigyen magával esernyőt is! A felhős és esős időben az UV-sugárzás alacsony.

A légköri pollenszint csökken. A parlagfű többnyire alacsony vagy közepes mennyiségben lesz jelen, a pollenterhelés várhatóan sehol sem éri majd el a magas szintet.

A közlekedők esőre, záporokra, zivatarokra számíthatnak. A csapadéktól nedves útburkolat csúszóssá válik, rendkívül megnövekszik a féktáv. Helyenként zivatarok is ronthatnak a közlekedési helyzeten. Az utakon sok lesz az ingerült sofőr, a figyelmetlen gyalogos, legyen a szokásosnál is óvatosabb és körültekintőbb!

Vezető tünet a mai napon: görcsös panaszok.

meteoklinika.hu / idojaras.hu

Időjárással kapcsolatos képeiket és videóikat kérjük, küldjék el az [email protected] címre! Cikkeinkben, galériáinkban bemutatjuk őket.


 

h i r d e t é s