h i r d e t é s

Nem enged a radikális szakszervezet, megbénulhat Franciaország

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nem enged a radikális szakszervezet, megbénulhat Franciaország

2020. január 01. - 16:23

További sztrájkokra szólított fel szerdán a radikális CGT szakszervezet Franciaországban, miután Emmanuel Macron elnök azt ígérte, hogy az országos sztrájkok ellenére a következő hetekben végigviszi a nyugdíjrendszer reformját.

A kép illusztráció! - Forrás: Global News

Hagyományos újévi beszédében Macron kedden Párizsban kijelentette, hogy várakozásai szerint a kormánya rövid időn belül kompromisszumot köt a szakszervezetekkel a reformról, de nem tér el a miniszterei által lefektetett fő elvektől.    

A szakszervezetek december 5. óta a tömegközlekedést megbénító országos sztrájkkal próbálják eltéríteni reformtervétől a volt befektetési bankárt.    

"Az volt az érzésem, hogy ezerszer hallottam már ezeket a szavakat" - mondta a BFM hírtelevíziónak Philippe Martinez, a CGT szakszervezet elnöke, Macron televíziós üzenetére reagálva.    

"Még mindig nem látok semmi újat a kormány álláspontjában. Hangosabb vészjelet kell adnunk, mindenütt sztrájkolni kell" - tette hozzá.    

Martinez közölte, hogy az általa vezetett szakszervezet részt vesz a szakszervezetek és a kormány között január 7-re tervezett találkozón.    

A sztrájkot meghirdető radikálisabb szakszervezetek egyáltalán nem támogatják a nyugdíjrendszer átalakítását és egységesítését egy pont alapú egyetemes rendszerré, amely a jelenleg vállalatonként, illetve ágazatonként működő, 42-féle nyugdíjrendszert váltaná fel. A mostani rendszer egyik fő kedvezményezettjei a tömegközlekedésben dolgozók. (MTI) / portfolio.hu