h i r d e t é s

Nem fenntartható a nyugdíjemelés - nincs rá pénz

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nem fenntartható a nyugdíjemelés - nincs rá pénz

2021. február 10. - 16:40

 

Farkas András nyugdíjszakértő szerint a számokat tekintve nincs fedezet arra, hogy a nyugdíjakat felemeljék 200-300 ezer forintra. "Egyetlen százaléknyi emelés 35-37 milliárd forintba kerül" – hívta fel rá a figyelmet a szakértő. 

A kép illusztráció! - Forrás: MTI

Farkas szerint tehát nem fenntartható a 8-12 százalékos nyugdíjemelés.

"Óriási összegekről beszélünk" – mutatott rá az ATV Start című műsorában Farkas András, nyugdíjszakértő, aki szerint a számokat tekintve nincs fedezet arra, hogy a nyugdíjakat felemeljék 200-300 ezer forintra. "Egyetlen százaléknyi emelés 35-37 milliárd forintba kerül" – hívta fel rá a figyelmet a szakértő. Farkas szerint tehát nem fenntartható a 8-12 százalékos nyugdíjemelés.

A szakértő arra is rávilágított, a jelenlegi nyugdíjrendszer sokszorosan sújtja a kisnyugdíjasokat és az alacsonyabb nyugdíjból élőket. Nekik ugyanis kisebb összegből kell gazdálkodniuk, és számukra a nyugdíjemelés is kevesebb pénzt jelent, mivel annak összege minden nyugdíjas esetében a saját nyugdíjának 3 százaléka. A kevesebb nyugdíjjal tehát kisebb emelés jár.

A középnyugdíj mértéke egyébként jelenleg 130 ezer forint, ami azt jelenti, hogy egymillió nyugdíjas ennél kevesebbet, egymillió pedig ennél többet kap – jegyezte meg Farkas.

A 3900 milliárdos nyugdíjköltségvetést azonban a 13. havi nyugdíj mellett, a nők kedvezményes nyugdíja is megnyomja, ami ugyancsak több mint 300 milliárd forintba kerül. „Imádkozzunk, hogy a GDP nőjön olyan gyorsan, hogy ki lehessen ezt fedezetként vonni a gazdaságból" – tette hozzá Farkas.

A szakértő egyébként reagált arra is, hogy a Demokratikus Koalíció azt állítja: a Fidesz minden nyugdíjastól 1,2 millió forintot vett el 10 év alatt. Farkas András szerint, amit a DK állít, azt "az egyik tükörben így, a másikban pedig máshogy" lehet látni. „Mindenki a saját szája íze szerint tudja értékelni a jelenségeket" – fogalmazott a szakértő. Farkas, bár nem látta a párt elemzését, úgy véli, akár ki is jöhet a DK által emlegetett szám, ugyanakkor, ha tüzetesebben megvizsgáljuk a statisztikákat a másik oldalnak is lehet mivel ellenérvelnie. (atv.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s