h i r d e t é s

Nem kell börtönbe mennie a betegét véletlenül halálba küldő nyíregyházi altatóorvosnak

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nem kell börtönbe mennie a betegét véletlenül halálba küldő nyíregyházi altatóorvosnak

2020. február 23. - 06:08

 

Az aneszteziológus a légcső helyett a nyelőcsőbe dugta az altatáshoz használt eszközt. Páciense meghalt, de így sem tiltották el az orvosi hivatástól.

A kép illusztráció! - Forrás: pixnio.com

A Nyíregyházi Törvényszék másodfokon helyben hagyta Nyíregyházi Járásbíróság jogerős ítéletét: foglalkozás közben elkövetett gondatlan veszélyeztetés miatt 2 év felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt egy altatóorvost, akit két évre eltiltottak az aneszteziológiai foglalkozástól – idézi az Index a törvényszék honlapján olvasható közleményt.

Az elsőfokú bíróság ítélete ellen a vádlott és a védője jelentettek be fellebbezést, elsődlegesen az elsőfokú eljárás megismétlése, másodlagosan a vádlott felmentése iránt. A törvényszék ennek keretében bírálta felül az elsőfokú bíróság ítéletét.

2016. május 18-án délelőtt kezdték meg a sértett műtétjét a Nyíregyházi Jósa András Kórházban, az altatását a vádlott és az asszisztense végezte. A beavatkozás során az orvos gondatlanságból az altatáshoz használt úgynevezett orotrachealis tubust (amit a szájon, majd a garaton és a gégén keresztül egészen a légcsőig vezetnek le) nem a légcsőbe, hanem a nyelőcsőbe vezette, emiatt a sértett oxigénhiányos állapotba került, keringése összeomlott. A beteget sikerült újra éleszteni, azonban kómába esett, majd 2017. március 11-én a kórházban meghalt. A sértett halála egyértelműen az oxigénhiányos állapot következménye volt.

Miután az elsőfokú bíróság a vádlottat előzetes mentesítésben részesítette, orvosként – az aneszteziológia területét kivéve - tovább dolgozhat. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s