h i r d e t é s

Német tudományos szervezetek vezetői emlékeztetik Orbánt a kutatás szabadságának fontosságára

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Német tudományos szervezetek vezetői emlékeztetik Orbánt a kutatás szabadságának fontosságára

2019. július 04. - 13:44

 

A tudományos műhelyek hitelessége fájt a kormánynak: a klímavédelem elhanyagolásától a szegénység elmélyítéséig mindre rámutatott az Akadémia. - írja a nepszava.hu.

Illusztráció: MTI

Magyarországon a hatalom már eddig is próbálta kiterjeszteni befolyását a tudományos életre

– közölték a nyílt levélben.

A 10 legfontosabb német tudományos szervezet vezetői nyílt levélben emlékeztetik Orbán Viktort arra, milyen fontos a kutatás szabadsága

– írja a Die Zeit.

Az üzenet, amelyet a többi közt a Humboldt Alapítvány, a Fraunhofer Társaság, a Rektori Konferencia és a Max Planck Társaság elnöke írt alá, kiemeli, hogy a magyar kormány nem hivatkozhat a reform indoklása során a német példára, mert az összehasonlítás egyszerűen nem állja meg a helyét. A szerzők rámutatnak, hogy Magyarországon a hatalom már eddig is próbálta kiterjeszteni befolyását a tudományos életre. A CEU pedig kénytelen Bécsbe költözni. És most magyar és nemzetközi szervezetek sorozatosan tiltakoznak az Akadémia kutató hálózatának átszervezése ellen.

A levél aggasztónak tartja, hogy a kormány kizárólag a „közérdeket” szolgáló kutatásokat kívánja támogatni. Ennek megfelelően a „tudománytalannak” nyilvánított gender-tanulmányok nem kaphatnak pénzt. De az is nyugtalanító, ahogyan finanszírozzák az új szervezetet, hiszen a szempontokat a politika szabja meg, míg Németországban a tudományos szervezetek bőven bele tudnak szólni a folyamatba. A magyar modellben viszont szó sincs tudományos önállóságról, támogatásokat csakis projekt-alapon ítélik oda. Azaz megszűnnek az alapjuttatások. Az anyagi bizonytalanság azonban óhatatlanul veszélyezteti hosszú távon a kutatást, valamint a személyes pályafutásokat. Ám nem szabad feladni a tudomány szabadságát, amibe beleértendő, hogy a kormánynak kötelessége azt segíteni. Ehhez gondosan szét kell választani a tudományt és a politikát, mert a közérdek azt diktálja, hogy őrizzék meg a kutatás önállóságát.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s