h i r d e t é s

Németalföldi kárpitokat is bemutató kiállítás nyílt Esztergomban

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Németalföldi kárpitokat is bemutató kiállítás nyílt Esztergomban

2014. május 11. - 04:59
0 komment

 

Középkori németalföldi - brüsszeli, oudenaarde-i és tournai - kárpitokat is bemutató kiállítás nyílik szombat délután az esztergomi Keresztény Múzeumban.

A Történeti és kortárs kárpitok Magyarországon című, augusztus 24-ig nyitva tartó tárlatot a Keresztény Múzeum, az Iparművészeti Múzeum és a Dobrányi Ildikó Alapítvány szervezi.

Tóth János Csaba, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye sajtóreferense az MTI-nek elmondta: a kiállítást Kontsek Ildikó, a Keresztény Múzeum igazgatója és Elsje Janssen, az Antwerpeni Királyi Szépművészeti Múzeum tudományos igazgatója nyitja meg.

Az Iparművészeti Múzeum 18. századi brüsszeli kárpitjai és kortárs műegyüttes is láthatók lesznek a kiállításon, a második szekció pedig elsősorban a Ferenczy Noémi nevével jelzett "autonóm tradíciót" mutatja be. Ő ugyanis nemcsak művészként, hanem iskolateremtő tanárként is kiemelkedő alakja e művészeti ág történetének - jegyezte meg.

Hozzátette: a gyűjtemény az európai tradíciójú szövött kárpit múltját és jelenét az összefüggéseket is megvilágítva mutatja be.

A kiállításon szerepel többek között a Mercurius átadja a gyermek Bacchust a nimfáknak című 18. századi brüsszeli kárpit, amelyhez kapcsolódik a 2011-ben, a magyar EU elnökség évében a brüsszeli Királyi Történeti Múzeumban, majd a budapesti Iparművészeti Múzeumban bemutatott, Európa szövete című nemzetközi kortárs műegyüttes. Ez utóbbi a kárpitművészet újabb, az angol William Morris (1834-1896) művészet és kézművesség egységére épülő individuális, autonóm válfaját képviseli.

A tárlaton láthatók lesznek továbbá az 1951-ben a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem jogelőd intézményében, az Iparművészeti Főiskolán kárpit tanszakot alapító Ferenczy Noémi (1890-1957) és tanítványa, Solti Gizella munkái is. Utóbbi annak az "újtextiles" nemzedéknek a tagja, amelyik a hetvenes években a műfaj aranykorát teremtette meg - fogalmazott.

Szólt arról is, hogy a kiállítás második, Autonóm kárpitművészet Magyarországon című szekciója egyebek mellett a magyar kárpitművészet történetében fordulópontot jelentő VI. Szombathelyi Biennálé válogatott anyagát mutatja be.

A harmadik, Közös kárpitok elnevezésű szekcióban a Szent István és műve, valamint az Európa fényei című gyűjtemények lesznek láthatók.

A kiállítást tanulmányokkal ellátott magyar-angol nyelvű katalógus kíséri.

 

MTI

{flike}

{jcomments on}


 

h i r d e t é s