h i r d e t é s

NEXT 75 konferencia – a jövő mindannyiunkon múlik

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

NEXT 75 konferencia – a jövő mindannyiunkon múlik

2020. december 21. - 15:57

A világ ismert tudósai és közéleti személyiségei fogtak össze öt kontinens fiataljaival, hogy válaszokat keressenek a globális kihívásokra a NEXT75 konferencia keretében, amelyet az online közvetítésnek köszönhetően több mint 400 ezer ember kísért figyelemmel világszerte. 

Forrás: Rosatom Global / YouTube

2020. december 16-án Szocsi adott otthont a NEXT 75 Nemzetközi Ifjúsági Konferenciának, amelynek fókuszában az emberiség előtt álló problémák álltak. A klímaváltozás és a természeti erőforrások kimerülése, a túlnépesedés, új járványok, a tiszta energiaforrások és azok a lehetőségek, amelyeket a fejlett technológiák jelenthetnek – ezek voltak a konferencia fő témái. A NEXT 75 előadói kifejezésre juttatták azt a meggyőződésüket, hogy a globális problémákat csak közösen lehet megoldani, késlekedés nélkül, mielőtt túl késő lenne.

- Gyorsan változó világban élünk, de ennek a haladásnak nagy ára van: az ember hatása a bolygó ökoszisztémájára óriási, és ez a hatás sajnos, többnyire negatív. Azért, hogy az emberiségnek legyen lehetősége megváltoztatni a jövőt, fontos, hogy felismerje a legégetőbb globális problémákat és válaszokat, megoldást keressen ezekre. Ez közös feladat minden nemzedék számára, és a mai fiatalok, akik egyszer majd a világ sorsáról döntenek, nem maradhatnak a háttérben – fogalmazódott meg.

A konferencián vezető szakértők  – világszerte ismert ökológusok, virológusok, biológusok, antropológusok, energetikusok vettek részt – akik rámutattak a problémákra és azok leghatékonyabb megoldási módszereire. Elhangzott, hogy lehetetlen ugyan megállítani a világ népességének növekedését, viszont a szegénység elleni küzdelem révén meg lehet előzni a túlnépesedési válságot és a gyorsan fogyó erőforrásokért folytatott küzdelmet – mutatott rá Tejbir Szingh Rana, a Delhi Egyetem professzora.

- Nehéz ugyan pontosan megjósolni az új járványok megjelenését, de minden nemzetnek készen kell állnia arra, hogy azonnal megtegye a legszigorúbb intézkedéseket és megakadályozza, hogy a fertőzések átterjedjenek az adott ország határain és felelősséget kell vállalnia az egész emberiségért – hangsúlyozta a híres virológus, Oewale Tomori.

- A környezeti problémák megoldásához nem elegendő csupán a szén-dioxid-mentes energiaforrások használata, fejleszteni kell az olyan hatékony energiaforrásokat is mint az atomenergia, különben a szél- és naperőművek hatalmas hasznos területeket foglalnának el – magyarázta Thomas Blees.

Olyan ismert személyek vettek részt a konferencián mint a Nobel-békedíjas Rodney John Allam, Miguel Brandão és Karl Safina ökológusok valamint Jane Goodall etológus és antropológus. Oliver Stone, a háromszoros Oscar-díjas filmrendező, a Földet leszállás nélkül léghajóval és napelemes repülőgéppel megkerülő Bertrand Piccard, az ENSZ jószolgálati nagykövete valamint Danyila Kozlovszkij színész-rendező érzelmi oldalról beszéltek a felmerülő problémákról.

Ötszáz proaktív és tehetséges fiatal, köztük 17 magyar diák részben a helyszínen, a szocsi Tudományos és Művészeti Szíriusz park  Atom elnevezésű modern konferenciatermében, illetve online vett részt a bolygó sorsáról tartott konferencián. A fiatalok első kézből kaptak információt, és emellett részt vehettek a vitákban, kérdéseket tehettek fel és kifejthették a véleményüket.

A NEXT 75 vendége volt Jelena Smeljova, az orosz Tehetség és Siker Alapítvány vezetője és Alekszej Lihacsov, a Roszatom vezérigazgatója. Alekszej Lihacsov a konferenciát értékelve elmondta: „Minden, ami a Föld egy távoli sarkában történik előbb vagy utóbb elér mindenkit. Számunkra fontos a bolygó jövője. Meggyőződésem, hogy a mai konferencia közelebb vitt mindannyiunkat annak megértéséhez, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy a bolygónkon jobbá és biztonságosabbá tegyük az életet az elkövetkező 75 évben. Meggyőződésem, hogy együtt javíthatunk a világon, mert a jövő már elkezdődött, és az, hogy milyen lesz ez a jövő, csak rajtunk múlik.”

A NEXT 75 elnevezés nem véletlen. A konferencia záróakkordja volt annak az ünnepi programsorozatnak, amelyet a 75 éves orosz atomenergetikai ipar jubileuma alkalmából rendeztek. A Roszatom, a konferencia szervezője globális vállalatként és technológiai vezetőként tudatában van a jövő nemzedékekért viselt felelősségnek: az atomenergetikai ipari szakembereknek évtizedekkel előre kell tervezniük, hogy elejét vegyék a fenyegetéseknek és megfeleljenek a kihívásoknak.. Az olyan rendezvények, mint a NEXT 75 konferencia, amelyet élőben 400 770 ember követett világszerte, szintén hozzájárulnak ahhoz, hogy sikerüljön biztosítani a bolygó  jövőjét. Az adás felvétele mindenki számára elérhető a Roszatom Youtube-csatornáján:


h i r d e t é s

Clicky