h i r d e t é s

Nincs Facebook-profilja az új Facebook-bizottság magyar tagjának

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nincs Facebook-profilja az új Facebook-bizottság magyar tagjának

2020. május 22. - 12:25

 

Nincs Facebook-profilja, és nem is tervezi, hogy legyen - válaszolta a Népszava kérdésére Sajó András, aki nemrég bekerült abba a testületbe, ami a Facebook-működését ellenőrzi majd szólásszabadság-szempontból. - írja a 444.hu.

Forrás: Facebook

A Facebook-bíróságot mi is bemutattuk, a 40 fős testület magyar tagja pedig a strasbourgi Emberi Jogok Európai Bíróságának volt bírája, a CEU egyetemi tanára. Ehhez a testülethez lehet majd fordulni például letiltott posztok ügyében, ami bizonyára kényes viták sorát hozza majd el.

Ha valaki például azt követeli, hogy sortűzzel fogadják a határátlépőket, ezzel azt állítja, hogy másokban kárt lehet tenni. Ez helytelen kijelentés és az állítás helytelenségét, például az embertelenségre hivatkozva, el lehet magyarázni

 - mondja Sajó.

Ha valaki csak arról ír egy sajátos politikai környezetben, hogy minden baj okozói a bevándorlók, az már nehéz eset. Ha azonban ez a kijelentés az adott körülmények közt azzal jár, hogy másnap emberek kerülnek veszélybe, akkor továbbra is egyértelmű a döntés.

Arra a kérdésre, hogy mi lenne, ha a Facebook bele akarna szólni a munkájukba, azt feleli: „bármilyen nyomásgyakorlás esetén a legtöbben, de jó eséllyel az egész testület lemondana, ami a Facebooknak aligha lenne érdeke a nyilvánosság előtt”.

Sajó a Népszavának elmondta, meglepné, ha valaha is beszélne Mark Zuckerberggel. Ha pedig a CEU-t érintő bejegyzés kerülne a testület elé, szerinte teljesen egyértelmű helyzet:

elfogultságot kell jelentenem és nem vehetek részt az eset vizsgálatában. 

444.hu


 

h i r d e t é s