h i r d e t é s

A cigányok és a nyugdíjasok bevonásával csökkenthető lenne a munkaerőhiány a munkaadók szövetsége szerint

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

A cigányok és a nyugdíjasok bevonásával csökkenthető lenne a munkaerőhiány a munkaadók szövetsége szerint

2017. július 31. - 14:19

Nem mellesleg a cigányság munkaerőként alkalmazása társadalmi érdek is. - írja magyarnarancs.hu.

Forrás: magyarnarancs.hu

A munkaerőhiány demográfiai okokra is visszavezethető,

mert folyamatosan csökken a munkaképes korú népesség és az utóbbi években megnőtt a munkavállalás céljából átmenetileg külföldre költözők aránya,

ezzel párhuzamosan pedig nő a gazdaság, így bővül a kereslet is

– nyilatkozta Rolek Ferenc, a Munkaadók és Gyáriparosok Országos Szövetségének (MGYOSZ) alelnöke hétfőn az M1-en.

Rolek hozzátette: a munkaerőhiány gyakorlatilag kisebb vagy nagyobb mértékben már minden ágazatot sújt.

Az MGYOSZ szerint a problémára rövid távon a munkaerő-tartalékok (nyugdíjasok, cigány népesség) mozgósítása jelenthet megoldást, illetve a gazdasági szerkezet átalakítása, ugyanis a versenyszférához képest túl sok az állami alkalmazott.

Példaként említette az idősebb, nyugdíjhoz közel álló vagy már nyugdíjas korúak újra foglalkoztatásánál a Nyugdíjas Szövetkezeteket.

Rolek Ferenc kiemelte, hogy a cigányság körében rendkívül alacsony a foglalkoztatási ráta, ráadásul ők demográfiailag növekvő népességállomány. Ha a magyar gazdaság nem tudja őket hatékony munkaerőként alkalmazni, akkor abból nagyon komoly gazdasági és társadalmi problémák lehetnek.

Ezzel, mondjuk, nem mondott újat a MGYOSZ alelnöke. Más kérdés, hogy a jelenséggel nemigen szeret vagy akar a kutya sem foglalkozni.

A munkaadók szövetségének egyik vezetője egyúttal arra is felhívta a figyelmet, hogy a következő 20 évben minden évben 40 ezer emberrel csökken a munkaerő-állomány, ami azt jelenti, hogy 20 év alatt csaknem 1 millió emberrel lesz kevesebb a munkaerőpiacon, ha nem történik semmi.

Márpedig ehhez a jelenelegi és a majdani kormánynak is minimum el kell döntenie a határon túli cigányságról és a hazairól, hogy – Balog Zoltán emberminisztert idézve –

tehertételként vagy erőforrásként

tekintenek a magyar cigányokra.

magyarnarancs.hu