fbpx Bátrabbak a vidéki bírók hajléktalanügyben | CIVILHETES

h i r d e t é s

Bátrabbak a vidéki bírók hajléktalanügyben

Olvasási idő
kevesebb, mint
1 perc
Eddig olvastam

Bátrabbak a vidéki bírók hajléktalanügyben

2018. november 03. - 13:13

 

Minden ügyvéd és bíró jól tudja az országban, hogy a hajléktalanok helyzetén nem lehet rendőrséggel és börtönbüntetéssel javítani. 

Forrás: nepszava.hu

A fővárosban mégis futószalagon hoztak ítéleteket az ügyükben. Két vidéki városban azonban ki merték mondani az igazságot, hogy a hajléktalanokat üldöző törvény alkotmányellenes.

A Kaposvári Járásbíróság egy 54 éves hajléktalan ügyében felfüggesztette az eljárást, és kezdeményezte az Alkotmánybíróság egyedi normakontroll eljárását. Indítványozta, hogy az Alkotmánybíróság állapítsa meg a szabálysértési törvény hajléktalanokról szóló rendelkezésének Alaptörvénybe ütközését. Szinte ezzel egy időben Pécsen a bíróság megszüntette az egy pécsi hajléktalannal szemben indított szabálysértési eljárást, mert a döntéshozó bírósági titkár szerint nem történt szabálysértés.

Az Alkotmánybíróság egyébként már kétszer elutasította a hajléktalanság büntetőjogi üldözését. A kormány mégis újra megpróbálkozott ezzel. A hajléktalanok helyzetét mindenképpen meg kell oldani, de ez szociális és nem rendőrségi kérdés. (nyomtassteis.hu)


 

h i r d e t é s

Kommentek