h i r d e t é s

Lemondásra szólították fel Szijjártót

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Lemondásra szólították fel Szijjártót

2018. november 19. - 08:00

Minden ellenkező jel dacára sem biztos, hogy viccnek szánta akcióját a Párbeszéd. Mivel a Fidesz nyolc éve kategorikusan utasít el bárminemű együttműködést a valódi ellenzékével – véletlenül sem értve ide a Jobbikot, vagy az LMP-t – aligha valószínű, hogy akár válaszra méltatják a felszólítást.

Forrás: MTI

Miért is tennék, hiszen Szijjártó Péternél jobban senki nem tudja lejáratni hazánkat a világ előtt, ami a jelek szerint a Fidesz legfőbb célja.

Ezúttal azonban azzal kell szembenéznie, hogy a Magyarország és Macedónia közt eszkalálódó diplomáciai konfliktusban is érintettként akarják felelősségre vonni.

Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője vasárnap Budapesten, a Külügyminisztérium épülete előtt tartott sajtótájékoztatón azt mondta, öt napja nem tudni, hogy Nikola Gruevszki volt macedón miniszterelnök miért, milyen körülmények között jött Magyarországra, és az Orbán- kormány miért asszisztál a meneküléséhez. Nem tudni azt sem, hogy a kormány miért nem teljesíti a hazai és nemzetközi jogból fakadó kötelezettségeit, és miért nem szolgáltatja ki a volt macedón miniszterelnököt Észak-Macedóniának, hogy megkezdje börtönbüntetését - tette hozzá.

Barabás emlékeztetett, egy 1969-es törvény erejű rendelet értelmében Magyarországnak kötelessége kiadnia egy elítélt vagy nemzetközi körözés alatt álló bűnözőt Macedóniának. Magyarország a saját törvényeit sem tartja be, mert Gruevszki útlevél nélkül érkezett az országba – fűzte hozzá az ellenzéki politikus. /168 óra/

Nem kizárólag Szijjártó Péter felelősségét hangsúlyozta Barabás. Orbán Viktor, miniszterelnököt és Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető minisztert is megemlítette, akik szintén tevőlegesen akadályozzák a nemzetközi jog érvényesítését. Külügyminiszterelnökként azonban Szijjártónak nagyobb felelőssége van abban, hogy a tiranai és a montenegrói magyar nagykövetségek munkatársait bevonva segédkezett Gruevszki Magyarországra szöktetésében.

A kevésbé elképzelhető verzió, hogy Szijjártó Péternek nem volt tudomása az összehangolt akcióról, mely esetben nem felel meg hivatala követelményének. Így lemondása ismételten indokolt lenne – ha eltekintünk attól a tagadhatatlan ténytől, hogy emberünk semmiféle alkalmasságot nem mutatott a politikai pályára.

A helyzet igen egyszerű, valakinek vesznie kell. A Fidesz – bár nem kétséges, hogy minden eszközt be fog vetni annak érdekében, hogy kimagyarázza a helyzetet – kényszerhelyzetbe sodorta magát.