h i r d e t é s

Nincs megállás, kedden jön a Brexit-komédia újabb felvonása

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nincs megállás, kedden jön a Brexit-komédia újabb felvonása

2019. március 16. - 11:50

Jövő kedden harmadszor is a parlament elé viheti a kialkudott Brexit-megállapodását Theresa May, aki most már azt akarja elérni, hogy ne nyúljon túl hosszúra a kilépési időszak. Attól tart ugyanis, hogy minél tovább húzzák, annál nagyobb az esélye annak, hogy az Egyesült Királyság végül mégis az Európai Unió tagja marad. 

Theresa May - Forrás: POLITICO POLITICO Europe

  • Kedden a parlament másodszor is nemet mondott a kormányfő által kialkudott megállapodásra.
  • Szerdán a rendezetlen kilépés lehetőségét is elutasították.
  • Csütörtökön pedig arról döntöttek, hogy az eredetileg március 29-én lejáró határidő június 30-ig történő meghosszabbítását kérik Brüsszeltől.

Theresa May időt kér

Ezzel azonban nincs vége a komédiának, hiszen most csak három hónap haladékot kaptak. A CNBC cikke szerint Theresa May két kudarc után sem csügged, kedden ismét a parlament elé terjesztené a kilépési egyezményt, de ha elfogadják, akkor sem változik a június végi határidő. A kormányfő célja, hogy ne kelljen ennél hosszabb halasztást kérnie, hiszen az idő múlásával egyre nő az esélye annak, hogy mégsem lép ki a szigetország az EU-ból.

A héten 242 képviselő szavazott a megállapodásra, az elfogadáshoz viszont 317 szavazat kellett volna, vagyis Maynek néhány napja van meggyőzni 75 embert. A CNBC szerint ez nem tűnik túl valószínűnek saját pártján belül, ezért megint kulcsfontosságú lehet az ír DUP tíz képviselőjének voksa. (portfolio.hu)