h i r d e t é s

Nézzél pornót, és mentsd meg a méheket!

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam
a- a+

Nézzél pornót, és mentsd meg a méheket!

2019. április 27. - 07:18

BeeSexual néven indított kampányt a világ legnagyobb pornóoldala.

Egész biztosan másképp fogunk a virágokat beporzó méhecske történetére gondolni, amivel a legtöbb amerikai tinifilmben megpróbálják letudni a szexuális felvilágosítást, ha megnézzük a Pornhub legújabb kampányának videóit. A méhek és a szexuális tartalmú metaforák összekapcsolása nem újdonság, állítólag létezik olyan szexuális fétis is, amely a méhekkel hozható összefüggésbe (melissaphilia), de ezek a filmek szintet lépnek. A céljuk a méhek megmentése. 

Már jó ideje mondják a biológusok, hogy a méhek pusztulása az egész világon probléma. Többször írtunk mi is a méhpusztulás következményeiről a beporzásban, illetve az élelmiszerbiztonságban. Hajlamosak vagyunk elfelejteni vagy nem gondolni rá, hogy a zöldség és gyümölcs, amelyet megvásárolunk, nagyon nagy mértékben a méhek létének is köszönhető. A 100 leggyakoribb kultúrnövényből 70-et a méhek porzanak be. Kis túlzással, ha nincsenek méhek (legalábbis tágabb értelemben beporzók), akkor ember se nagyon lesz, mert azok a növények is eltűnnek, amelyet fogyaszt. Csak Európában 4000 zöldségfajta léte függ a beporzó rovarok – például a méhek – munkájától. Az európai mezőgazdaságban a beporzók munkájának értéke 22 milliárd euróra tehető. 

A méhekkel kapcsolatos, világméretű aggodalom akkor kezdődött, amikor kiderült, hogy először az Egyesült Államokban, majd Nagy-Britanniában is egész méhkolóniák kezdtek eltűnni. Csak az Egyesült Államokban a méhpopuláció 1947 és 2008 között 60 százalékkal csökkent, és az utóbbi évtizedben is jelentős mértékű volt a csökkenésük. 

Ahogyan a világ legnagyobb pornóoldalának működtetői fogalmaznak, feladatuknak érzik mindenkinek biztosítani a jó szexet, még az anyatermészetnek is. Márpedig méheknek döntő jelentőségük van a növények szexuális reprodukciójában, így kiállnak a méhek mellett. Megmentésükre a Pornhub BeeSexual néven indított kampányt. Csak viszonyításképpen, hogy érezzük, mekkora nézettségű oldalról is van szó, a Pornhub a világ 36. leglátogatottabb oldala, olyanokat is megelőz, mint az eBay vagy a LinkedIn. 

A kampány részeként egyrészt indítottak egy oldalt, ahol erről az egészről tájékoztatnak. Másrészt beüzemeltek egy csatornát, ahol méheket látunk virágokat beporzani, és olyan címekkel futnak a rövid játékos videók, mint Professor Buzzcock Teaches Naughty Lesson (nagyjából Buzzcock (Zümkuki) tanár úr pajkos leckét ad) vagy Stipred Mistress Spanks Naughty Sun Rose (nagyjából Csíkos úrnő elfenekeli a csintalan jegecskét (szívlevelű kristályvirágot)), és az oldal kedvenc pornószínészei kölcsönöznek hangot a történetnek. Így sokszor többet beszélnek, mint általában egy hagyományos filmben. 

Az embereknek két lehetőséget ajánlanak fel a segítésre. Egyrészt segítenek azzal, ha megnézik ezeket a videókat, mert minden megtekintés után fizet az oldal az Operation Honey Bee és The Center for Honeybee Research szervezeteknek. Másrészt gyakorlati tanácsokat is adnak arra vonatkozóan, hogy kisemberként mit tehetünk közvetlenül a méhek megmentéséért. Így például hagyjunk vizet nekik egy kis tálkában az ablakpárkányon vagy a teraszon, hogy inni tudjanak; vagy válasszuk mindig a természeteset, kerüljük az olyan termékek vásárlását, amihez herbicideket, peszticideket vagy fungicideket használtak, mert ezek általában megölik a méheket. Tartsunk úgy növényeket, hogy a méhek hozzáférjenek, és gyomláljunk kevesebbet, mert lehet, hogy az jó a kertednek, de kevésbé jó az éhes méheknek. 

A méhek eltűnése összetett folyamat, bár fő magyarázatként a mezőgazdaságban használt rovarirtók hatásával szokták magyarázni, ezek közül is a neonikotinoidokat tartalmazókat szokták kiemelni, mint a legkárosabbat. Már volt arról is szó, hogy a mobiltelefonok elterjedése van negatív hatással a méhpopulációra, sőt arról is, hogy a klímaváltozás lehet a csökkenésük hátterében, de ökológusok szerint a mezőgazdasági monokultúrák nem kis mértékben befolyásolják negatívan a beporzók számának az alakulását. Ezek rovására ugyanis eltűnnek a virágos rétek, amelyek a táplálékot és a lakhelyet biztosítják a rovaroknak. 

transindex.ro