h i r d e t é s

Az Unilever kivonja a petrolkémiai hatóanyagokat a tisztító- és mosószereiből

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Az Unilever kivonja a petrolkémiai hatóanyagokat a tisztító- és mosószereiből

2020. szeptember 08. - 13:35

 

Az Unilever egymilliárd eurót fektet a tiszta jövőbe: 2030-ra kivonja petrolkémiai hatóanyagokat a tisztító- és mosószereiből

  • A Tiszta Jövő program egymilliárd eurós befektetése 2030-ra teljesen kivonja a fosszilis anyagokból készült kemikáliákat az Unilever tisztító- és mosószereiből, mellyel új lehetőségeket teremt a szén-dioxid-kibocsátás csökkentésére.
  • Ez a befektetés finanszírozza a tisztítószerek körforgásos előállítását szolgáló vegyészeti eljárások kutatását, fejlesztését és innovációját.
  • Az Unilever felhívja a többi vállalatot arra, hogy alkalmazzák az új, a szénforrások sokszínűségét feltáró Carbon Rainbow megközelítést, amely támogatja a növényi, légköri és tengeri forrásokból, valamint a hulladékból nyert megújuló, illetve újrahasznosított szénforrásokra történő átállást.

Az Unilever bejelentette, hogy tisztító- és mosószereiben a fosszilis anyagokból származó szén 100%-át megújuló vagy újrahasznosított szénnel fogja helyettesíteni.

Ez az új törekvés az Unilever Tiszta Jövő programjának egyik legfontosabb eleme.  A háztartásvegyipari üzletág azért hívta életre ezt az úttörő innovációs programot, hogy alapjaiban változtassák meg a kedvelt tisztító- és mosószermárkák előállítási, gyártási és csomagolási módját.

A legtöbb ma kapható tisztító- és mosószer fosszilis alapanyagokból, nem megújuló szénforrásból készült vegyi anyagokat tartalmaz. Az Unilever tudatosan távolodik a fosszilis anyagokra alapozott gazdaságtól azzal a lépéssel, hogy ezeket a vegyi anyagokat megújuló vagy újrahasznosított szénforrásból származókra cseréli. Ennek során a Tiszta Jövő kezdeményezés az egyik első kritikus lépés az Unilever azon vállalása felé, amely szerint termékeik esetében 2039-re elérik a nettó nulla kibocsátást.

Az Unilever tisztító- és mosószereiben használt vegyi anyagok életciklusuk során a termékek szénlábnyomának a legnagyobb részét (46%) adják. Ez azt jelenti, hogy a termékösszetevőkben található, fosszilis anyagokból származó vegyi anyagok lecserélése új lehetőségeket nyit meg a tisztító- és mosószerek szén-dioxid-kibocsátásának csökkentéséhez. Az Unilever arra számít, hogy ez a kezdeményezés önmagában akár 20%-kal csökkentheti a termékek szén-dioxid-lábnyomát.

Peter ter Kulve, az Unilever Home Care divíziójának elnöke elmondta: „A Tiszta Jövő program olyan vízió, amely az üzleti működésünk radikális átalakítását jelenti. Iparágunknak meg kell szüntetnie a fosszilis anyagoktól való függőségét, beleértve termékeink alapanyagát is. Meg kell állítanunk a szén föld alóli kitermelését, hiszen bőségesen találhatunk szénforrásokat a felszínen és a felszín felett is, ha megtanuljuk ipari méretekben hasznosítani.”

A Tiszta Jövő beruházási program – az Unilever új, egymilliárd eurós Éghajlat és Természet Alapjával együtt – arra összpontosít, hogy olyan megfizethető tisztító- és mosószereket hozzon létre, amelyek jelentősen kisebb környezeti hatás mellett továbbra is kiváló tisztítási eredményeket mutatnak fel.

A Carbon Rainbow

A Tiszta Jövő kezdeményezés szempontjából központi szerepet játszik az Unilever Carbon Rainbow (Karbon Szivárvány) nevű újszerű megközelítése a termékreceptúrákban használt szén diverzifikálására. A nem megújuló, fosszilis szénforrásokat (ezt a szivárványban fekete szénként jelölik) ún. leválasztott, begyűjtött szén-dioxiddal (lila szén), növényi és biológiai forrásokból származókkal (zöld szén), tengeri forrásokból származókkal, például algák (kék szén) és a hulladékból visszanyert szénnel (szürke szén) fogják kiváltani.

Fenntarthatóság

Az Unilever 2010-ben egy hosszútávú fenntarthatósági tervet (Unilever Sustainable Living Plan) hirdetett, amelynek keretében vállalta, hogy 2030-ig a felére csökkenti termékeinek környezeti hatását. Fenntarthatósági programunkon belül reagáltunk napjaink legnagyobb kihívására, a műanyagok kezelésére is. Az Unilever műanyag stratégiája a alábbiakban foglalható össze:

Kevesebb műanyag, Jobb műanyag, Zéró műanyag
(Less plastic, Better plastic, Zero plastic)

Globálisan és Magyarországon is azt a vállalást tettük, hogy:

  • 2020-ra felére csökkentjük a hulladék-kibocsátásunkat;
  • 2020-ra 33%-kal csökkentjük a csomagolóanyag-felhasználásunkat;
  • 2025-re több műanyagot gyűjtünk össze és dolgozunk fel mint amennyit kibocsátunk;
  • 2025-re 50%-kal csökkentsük a termékeink csomagolása során felhasznált szűz műanyag mennyiségét;
  • és 2025-re a termékeink 100%-át újrahasznosítható, újrafelhasználható vagy lebomló csomagolásban értékesítjük.

Az Unilever más napi fogyasztási termékeket gyártó vállalatokhoz képest élen jár műanyag startégiájával. A helyi kormányokkal együttműködve az Unilever számos európai országban már aláírta a Plastic Pact elvevezésű vállalást, 2020. március 4-én pedig aláírta az European Plastic Pactet is.


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s