h i r d e t é s

Nincs megállapodás a jogállami feltételekről

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Nincs megállapodás a jogállami feltételekről

2020. október 30. - 07:15

 

Számos vitás kérdésben közeledtek az álláspontok, azonban a megegyezés egyik legfőbb akadálya a felek véleménykülönbsége a döntéshozatali, szavazási eljárásról.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com

A csütörtöki negyedik tárgyalási fordulón sem sikerült megegyezniük a társjogalkotóknak arról a rendeletről, amely az uniós kifizetéseket a jogállam tiszteletben tartásához kötné az Európai Unió jövőre kezdődő hétéves költségvetésében, illetve a hozzá kapcsoló gazdaságélénkítő programban. Az Európai Parlament és a kormányközi EU Tanácsot képviselő német soros elnökség tárgyalóküldöttségei várhatóan november második hetében folytatják a megbeszéléseket.

A Népszava egyeztetések részleteit ismerő forrásai szerint számos vitás kérdésben közeledtek az álláspontok, a megegyezés egyik legfőbb akadálya a felek véleménykülönbsége a döntéshozatali, szavazási eljárásról. Az EP egy olyan mechanizmust szeretne, amelynek nyomán hatékony és megfelelő intézkedéseket lehet hozni a jogállamot sértő kormányokkal szemben, míg a tagállamok többsége fékeket építene be a rendszerbe. A "semmiről sincs megállapodás, amíg mindenről nincs megállapodás" szellemében a parlament főtárgyalói közleményükben leszögezték: egyelőre minden kérdés nyitva van. (nepszava.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s