h i r d e t é s

Orosz vakcina: óvatosság kell több betegségnél

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Orosz vakcina: óvatosság kell több betegségnél

2021. január 26. - 06:51

 

Kiderült, melyek ezek a problémák.

Forrás: Mandiner

A Szputnyik V vakcinát kifejlesztő Gamaleja Intézet az oltóanyag módosított alkalmazási útmutatásában óvatosságra intett a készítmény rosszindulatú daganatos betegek esetében való alkalmazásával kapcsolatban, írja az MTI.

Az orosz hírügynökségek által hétfőn ismertetett figyelmeztetés arra hivatkozott, hogy a vakcinának az ilyen páciensekre gyakorolt hatását még nem mérték fel maradéktalanul.

A Gamaleja korábban azt ígérte, hogy vezető onkológiai intézetekkel összefogva el fogja végezni ezt a vizsgálatot.

Az alkalmazási útmutatás óvatosságra int az oltásnak

  • a krónikus máj- és vesebetegségek, endokrin betegségek (kifejezett pajzsmirigy-diszfunkció és dekompenzált szakaszban lévő cukorbetegség),
  • a vérképzőrendszer súlyos betegségei, epilepszia és a központi idegrendszer egyéb betegségei, akut koszorúérbetegség és akut agyi vérkeringési, szívizomgyulladás,
  • szívbelhártya- és szívburokgyulladás

esetén való alkalmazásával kapcsolatban. A Gamaleja korábban, ugyancsak információ hiányára hivatkozva, arra figyelmeztetett, hogy az oltás kockázatos lehet autoimmun betegségek esetén, mert az immunrendszer stimulálása a betegség súlyosbodásához vezethet. Az intézet szerint különösen körültekintően kell kezelni azokat az autoimmun patológiás betegeket, akiknél hajlam mutatkozik a súlyos és életveszélyes állapot kialakulására.

Az orosz fogyasztóvédelmi felügyelet (Roszpotrebnadzor) hétfőn bejelentette, hogy a novoszibirszki Vektor kutatóközpont tudósainak a világon elsőként sikerült lefotózniuk az új koronavírus brit változatát, 100 ezres nagyítású transzmissziós elektronmikroszkóp segítségével. A fénykép leírása szerint a vírusrészecske kerekded, valamelyest pleomorf (többféle alakban megjelenő), az átmérője körülbelül 140 nanométer, és a koronavírusra jellemző, körülbelül 20 nanométer hosszúságú, lombikalakú peplomerekkel (tüskékkel) rendelkezik. (24.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s