h i r d e t é s

Notre-Dame – Az Öreg Hölgy zárlat miatt „égett meg”

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Notre-Dame – Az Öreg Hölgy zárlat miatt „égett meg”

2019. április 19. - 08:14

 

Mindenekelőtt le kell szögeznünk, hogy a Notre-Dame pótolhatatlan művészeti és építészeti értéket képez. Ennek belátásához nemhogy kereszténynek, még vallásosnak sem kell lennünk. És bár a minden valószínűség, valamint az ügyben lefolytatott bűnügyi nyomozás szerint zárlat okozta tűz súlyos károkat okozott, a gótikus stílusú székesegyház szerencsére menthető.

Forrás: Euronews

Ehhez minden anyagi forrás rendelkezésre áll a nem ritkán elképesztő adományoknak köszönhetően. Dicséretes magatartás, amihez többek közt Szeged város is csatlakozott. És legalább részben megnyugtató továbbá az a tudat is, hogy a tüzet jó eséllyel zárlat okozta, így a legrosszabb, amire gondolhatunk;

Már csak ez hiányzott!

A francia bűnügyi rendőrség egyik vezetőjének véleménye szerint feltehetően rövidzárlat okozta a párizsi Notre-Dame székesegyházban hétfőn este keletkezett tüzet.
A rendőri vezető, aki nevének elhallgatását kérte, az AP amerikai hírügynökségnek elmondta, hogy a nyomozókat biztonsági okokból még mindig nem engedték be a székesegyházba.
A Notre-Dame rektora, Patrick Chavet püspök azt javasolta, hogy építsenek egy kisebb, ideiglenes templomot a székesegyház előtti téren, hogy a hívők ott imádkozhassanak, amíg a 12. századi épületet restaurálják. A párizsi Városháza jóváhagyását adta csütörtökön az elképzeléshez, feltéve, hogy a műszaki feltételek ezt lehetővé teszik. A tér alatt az ókorból származó romokat őrző altemplom húzódik, valamint földalatti parkoló is működik alatta.

A gótikus székesegyházban, amelyet A párizsi Notre-Dame című regényében a híres XIX. századi regényíró, Victor Hugo is megörökített, hétfő este a kora esti órákban csaptak fel a lángok, leégett a tetőszerkezet, leomlott a kúp alakú huszártorony. A Párizs szívében, az Ile de la Citén található épület az egyik legnagyobb francia turistalátványosság, és milliók keresik fel évente. /24.hu/

Ilyen az, amikor egy „ősöreg” Dáma hamvából kel új életre. Mint egy főnixmadár. 157 év alatt épült fel, túlélt rongálásokat, és tűzvészt is. Szerencsére nem kell újabb évszázadokat várni a teljes restaurációra.

Címkék: 

 

h i r d e t é s