h i r d e t é s

Nyakunkon a Fidesz kulturális forradalma

Olvasási idő
3perc
Eddig olvastam

Nyakunkon a Fidesz kulturális forradalma

2019. július 19. - 10:14

 

Egyre több jel mutat arra, hogy az őszi önkormányzati választások után új fokozatba kapcsol a Fidesz 2010-ben indított fülkeforradalma.

Fotó: kultúrpart

Orbán Viktor felül akarja írni a gránitszilárdságú alaptörvényt, végképp le akar számolni a kulturális és tudományos élet még ellenálló csoportjaival, valamint meg akarja regulázni a független sajtó még működő műhelyeit. Mindehhez szüksége lesz a társadalom egyes csoportjai, különösen a fiatalok támogatására, hiszen már a miniszterelnök is látja, hogy pártja elöregszik, az új generáció pedig egyszerűen nem érti az ő maoista szemléletét.

kormányzati médiakolhozba integrált megyei napilapokban meglehetősen bizarr hír jelent meg a napokban. Az írás arról szól, hogy pályázatot írtak ki "polgári értékeket valló egyetemistáknak." A Szövetség az Új Nemzedékért Alapítvány által kiírt tender nem csak úgy általában támogatja a fideszes diákokat, hanem konkrét cselekvést vár el az öt hónapon át folyósítandó havi 60 ezer forint nettó fejében: Az állampártot támogató véleménycikkeket, bejegyzéseket, publikációkat kell megjelentetniük, valamint kapacitálniuk, győzködniük kell közösségük tagjait arra, hogy a Fideszt támogassák.

Egy ilyen hír elolvasása után valaki vagy arra gondol, hogy áprilisi tréfa áldozata, (de persze nem, mert júliust írunk) vagy azonnal levonja azt a következtetést, hogy lehúzhatjuk a budin azt a 30 évet, melyet Orbán Viktor főszereplésével épp most ünnepelnek a könnyűzenei fesztiválokon azok, akik nagy pénzt szakítanak a Fidesz elvtelen kiszolgálásával. A rendszerváltás tehát éppen 30 évet élt, innentől jöhetnek újra az ifjúgárdisták, a fiatalok fesztiváljait pedig a Fidelitas úgy fogja felügyelni, ahogy a szocializmus idején a KISZ tette ezt.

Most még visszafogottan, úgy is mondhatnánk, szordínóban küzdenek a reakciós elemekkel, mert az önkormányzati választások előtt nem lenne taktikus elindítani a nagy leszámolást.

Lehet ez azért rosszabb is, hiszen Orbán Viktor előszeretettel merít ötleteket kínai barátai gyakorlatából, így a fent idézett aktivistatoborzás Mao Ce-tung kulturális forradalmának bizonyos elemeit villantja fel. A kínai kulturális forradalom célja a 60-as évek végén a kínai társadalomnak a „burzsoá” befolyásoktól való „megtisztítása” volt, és nagyon úgy tűnik, hogy Orbán Viktor most egyszerre akar megszabadulni a nyugatos gondolkodás utolsó hazai képviselőitől, valamint a belső elhajlóktól.

Jó lenne tudni, hogy a megyei napilapok felhívására mennyien jelentkeznek majd a propagandista „ösztöndíjra”, de gyanítható, hogy az amúgy is vakbuzgó kormánypárti fiatalokon kívül kevesen indulnak majd harcba a Fidesz zászlaja alatt Orbán Viktor újabb fényes győzelméért. Nem azért, mert ne jönne jól mindenkinek havi 60 ezer forint, amiéért csak annyit kell tenniük, hogy belájkoljanak migránsozó, sorosozó posztokat, esetleg a nyári közösségi szolgálat idején az uzsonnaszünetben összedobnak egy, a Nemzeti Együttműködés Rendszerét fényező véleményvezér cikket, de valahogy a mai fiatalok mentalitása nem passzol a maoista forradalmi hevülethez. De a makacs tények ellenére is bizonyára vannak a Fidesz politikája iránt elkötelezett fiatalok, akik nem pénzsóvárságból, hanem tisztán kötelességtudatból tehetségükkel és szorgalmukkal hozzájárulnak a NER sikeréhez.

Annak azonban, aki elszerződik Orbán Viktor propagandista rohamcsapatához keményebb feladatokkal is szembe kell majd néznie a jövőben, igaz, valószínűleg magasabb bérezés fejében. Mert, ahogy a Fidesz bölcs vezére szokta volt mondani: Dolog az van bőven. Meg kell törni az értelmiségnek azt régi világból itt maradt csoportjait, akik még mindig mániákusan ragaszkodnak a jogállamisághoz, a demokratikus alapértékek betartásához, a szociális viszonyok javításához, illetve a hanyatló Nyugat kulturális szemléletét vallva azt tartják, hogy a művészet és a tudomány szabadsága sérthetetlen.

És ne feledkezzünk meg arról sem, hogy – mint minden rendes autokráciában – vannak belső ellenségek, elhajlók, fideszes mensevikek, akikkel a párt vezető erejét képező fiataloknak kellene megértetniük, hogy az ő idejük lejárt. Ahogy Mao elvtárs előtt a vörösgárdisták megtisztították az utat, úgy most az újságcikkek útján toborzott narancsos aktivisták is elvégezhetik a párt által rájuk rótt feladatot, vagyis megerősíthetik Orbán Viktor hatalmát párton kívül és belül. Most még visszafogottan, úgy is mondhatnánk, szordínóban küzdenek a reakciós elemekkel, mert az önkormányzati választások előtt nem lenne taktikus elindítani a nagy leszámolást.

Van tehát még néhány jó hónapunk. A hirdetésre jelentkező pártpropagandisták - akár elvhű kiszolgálói a rendszernek, akár csak pénzért tolják Orbán Viktor szekerét -, mindenképpen bezsebelnek havi 60 rugót, mi kívülállók pedig tudjuk, hogy az önkormányzati választásokig még nem indul meg a nagy tisztogató akció, így még egy kicsit lubickolhatunk abban a hibrid rezsimje, mely gyaníthatóan október után már nem lesz hibrid. Együtt nevetünk most a Fidesz aktivistáin, de ha Orbán Viktor mégis viszi a bankot októberben, együtt fogunk sírni a következmények miatt. Mert, ahogy egy maoista dakota mondta: „Egy jó skalpért ölni tudnék!”  

Forrás: Szegedi Kattintós


 

h i r d e t é s