h i r d e t é s

Nyári könnyek

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nyári könnyek

2016. augusztus 28. - 08:47
0 komment

 

Szépen süt a nap virágok, fák friss illata lengi be a nyári levegőt. Ilyenkor a legtöbb ember nagyon jól érzi magát.

Fotó: pixabay.com

Mások viszont ekkor vannak a legrosszabbul. Hetekig, hónapokig tüsszögnek, kapar a torkuk, köhögnek, az orrdugulás miatt nem tudnak aludni, ettől másnap leverten ébrednek, egész nap fáradékonyak. Mivel minden évben gyarapszik a friss allergiások száma, ennek kezelése és felhívás a nem gyógyszeres terápiára kiemelt fontosságú.

Világszerte több millió ember szenved allergiától.Az ember a természet része, egyetlen szem abban a hatalmas láncban, amelyben a legparányibb élőlénynek is megvan a maga helye, szerepe. A kívánatos harmónia helyett azonban hol mi károsítjuk a természetet, hol mi szenvedünk olyasmitől, ami különben az élővilágban természetes.

A virágporszem barátunk és ellenségünk. A bőséges pollentermelődés a megporzás és a jó termés feltétele, másfelől a levegőben kavargó pollentömeg okozza korunk egyik elhatalmasodó betegségét, a pollenallergiát. A virágporok által kiváltott pollenallergia nem új jelenség. Az ókori római történetírók megörökítették annak a katonának az esetét, akinek a tengeren semmi baja nem volt, de ahogy kilépett a partra a virágzó növények közé, azonnal tüsszögni és köhögni kezdett. Valószínűleg õ volt a történelem első regisztrált szénanáthása, de sorstársai között olyan előkelő személyiségek is akadtak, mint az i.e. 63. és az i.sz. 14. között élt Augustus császár. Róla azt jegyezték fel krónikásai, hogy ha tavaszonként déli szél fújt, hurutos tünetek, mellkasi szorítás, viszketés és sömörhöz hasonló bőrpanaszok kínozták.

Szénanáthának a növények virágzásakor termelődő pollenekre adott allergiás reakciókból álló tünetegyüttest nevezzük. A tünetek "egyszer csak" jelentkeznek, kitartóan jelen vannak egy-egy szezon végéig. Ahány ember, annyiféleképpen reagál a különféle allergiaellenes készítményekre. Gyakran az előző évben használt gyógyszer a következő évben már nem hozza meg a kívánt hatást. Azt, hogy pontosan melyik pollenre vagyunk allergiásak, szakrendelésen allergiateszttel deríthetik ki. A pollenallergia leggyakoribb tünetei a tüsszögés, a nyálkahártya-irritáció okozta orrfolyás, könnyezés, orrdugulás, de lehet még fül-, illetve bőrviszketés is. Súlyosabb esetekben asztmás rohamok és ekcémás kiütések is kialakulhatnak.

A legtöbb tabletta, spray vagy csepp, melyet felírathatunk, szteroidot, antihisztaminokat, gyulladás csökkentőket tartalmaz. Ezek megakadályozzák azoknak a vegyületeknek a ténykedését a szervezetben, melyek a tüsszögést, nehézlégzést, állandó gyulladást okozzák. Az allergén korai meghatározása esetén megelőző injekciós kezelést is kaphat a beteg.

Tudta? Ön is tehet, hogy csökkentse allergiás tüneteit:

  • Viseljen egész nyáron napszemüveget, sokkal kevesebb virágpor jut így a szemébe!
  • Pollenszezonban kevesebbet legyen nyitva az ablak, ajtó. Kissé költséges, de segíthet, ha van a lakásban légkondicionáló, és abból is a pollenszűrős az ajánlott.
  • Ne ücsörögjön frissen vágott fű mellett! A parlagfű irtás sem a betegek feladata, és a virágos rétekben is csak messziről gyönyörködjön az allergiás! A parlagfű a bőrön keresztül is allergizálhat, irtásakor az egészségesek is viseljenek kesztyűt!
  • Allergiások naponta mossanak hajat! A hajban sok pollen megtapad napközben, és lefekvés után így egy csomót belélegezhet.
  • Porszívózzon gyakrabban, ha lehet mikrofilteres porszívóval!
  • Kenje be az orra belsejét valamilyen krémmel! Ez megakadályozza a pollenek beljebb jutását az orrba.
  • Öblítse ki a szemét gyakran hideg vízzel! Ez hűti és csökkenti a könnyezést, ugyanakkor kimossa a szembe került polleneket.
  • Kerülje a dohányfüstös helyeket! A dohányfüst irritálja a légutakat, és súlyosbítja az allergiás tüneteket.
  • Fogyasszon vitaminokat!

 

h i r d e t é s