h i r d e t é s

Nyílt levélben kap választ Hernádi Ádám a "csupaigen", esztergomi kérdőívére

Olvasási idő
7perc
Eddig olvastam

Nyílt levélben kap választ Hernádi Ádám a "csupaigen", esztergomi kérdőívére

2019. augusztus 09. - 16:45

 

A Fidesz-KDNP "csupaigenes" kérdőívéből csak a "mikor, ki és miből" szavak maradtak ki. Egy olvasónk megválaszolta Hernádi Ádám Fidesz városi konzultációját.

A fideszes Hernádi Ádám "csupaigenes" esztergomi kérdőíve

"Válasz Hernádi Ádám feltett kérdéseire.

Hernádi Ádám, a Fidesz-KDNP esztergomi polgármester jelöltje. Az a személy, aki a város turizmusáért felelős miniszteri posztot tölti be.

 

Tisztelt Hernádi Úr!

 

Első és legfontosabbal kezdem, hogy eleget tegyek kötelességemnek, mint esztergomi lakos és válaszolok arra a 9 kérdésre amit feltett nekünk, igaz elektronikus formában. (Kérdéseket nem írom le, csak megszámozom. )

1. A válaszom igen, egyértelműen felkell lépni a kátyúk ellen, de egyúttal hadd térjek ki válaszomban a második kérdésre is. Egyszerű válaszom az lenne, hogy igen, viszont menjünk kicsit jobban bele a dolgokba. Esztergom vasútállomása már évek óta épül, a Tesco mellett pedig mostanság, a választások előtt hirtelen elkészül a kerékpárút. Az a kerékpárút, amit pár napig már használhatott, aki szerette volna, majd egy komolyabb esőzés után, amikor is a mellette lévő föld/homok rázúdult a szélére, ismételten megtalálható volt a munkaterület tábla. Ugyan ezen az úton, a Praktikernél található körforgalom előtt, miután leaszfaltozták a biciklis utat, egyszerűen fogták és feltúrták, feltörték.

A vasútállomásnál lévő építkezés egyszerűen egy mesebeli dolog. 2015. augusztus 20-án elkészült az esztergomi vasútvonal. Hitte ezt az, aki naiv és még hisz abban, hogy valami tényleg így is történt. Ezután ismét munkálatok kezdődtek, tény és való nem kicsik! Csak a probléma, hogy a Strabag vagy az Önkormányzat egyáltalán nem találta meg az összhangot, és valami elképesztő iramban haladnak a munkálatok. Nyár eleje óta, sőt május óta nem lehet megközelíteni a vasútállomást a menetirány szerinti jobb oldalon lévő járdán, mert reggeltől estig ott állnak a munkásautók. A munkálatok többszöri telefonálás után felgyorsultak, igaz kukákat továbbra sem sikerült kitelepíteni, a magvető ABC – vasútállomás útján. Viszont sikerült fákat, virágokat ültetni, utóbbiak megsem élték a nyár végét, vagy a gaz is belepte őket, hiszen betontörmelékekkel, műanyag flakonokkal együtt sikerült őket elültetni.

Második kérdésére válaszolva, hogy járdafelújítási program, még egyszer mondom kiváló ötlet, de azt se felejtse el, aki ezzel egyet ért, hogy milyen járda lesz az? Amit többszőr újra fel kell újítani az évek alatt? Gyalogos forgalomban fennakadások? Ugyan kérem.. ehhez már egy igazi, itt is élő esztergomi már hozzászokott.

3. Igen!

De épeszű esztergomi lakos kiválóan tudja, hogy hány éve, esetleg évtizede próbálkozik a város a vízbázisról, nem valami nagy sikerrel. Sőt a siker szót kár is említeni ebben az esetben. Ennél a tervnél viszont részletesebb tájékoztatást, ha kérhetnénk, mint szavazópolgárok, akkor élnénk vele, szerintem elég sokunkat érdekel ennek az időtartama, vagy legalábbis megközelítése.

4. Esztergom híres az iskoláiról, elég csak említeni gimnázium szinten a Dobót, vagy a Szent-Erzsébetet. Általános iskola szintjén kimagasló a Gyakorló Iskola.

Sajnálom, hogy benne vannak a „vagy” szavak a kérdésében. Visszakérdezek hát. Hatalmas problémát okozna, ha éves költségvetésben, egy iskolát, egy óvodát felújítanának? Miért csak egy jöhet szóba? Ahhoz, hogy a gyermek fejlődésében ne legyen probléma a város részéről, nagyon is fontos először a bölcsőde, óvoda, utána pedig az általános- és középiskola. Meg kéne próbálni, megnézni, hogyan is fér bele a költségvetésbe ez a felújítás program, félő, hogy egy iskola 2019 esetleg 2020-ban jogosult lesz egy teljeskörű felújításra, és egyéb okok miatt nem csak egy évi hanem, 2-3 évi költségvetést is felemészt az az egy iskola. Engedjen meg egy kérdést. A Szent-Erzsébet iskolát hány éve is újítják fel? Köszönöm.

5. Igen.

6. Esztergom Hotel melletti részen kivágásra kerültek fák. Mint már említettem borzalmas a helyzet a magvető ABC és a vasútállomás közti szakaszon, legalábbis a föld belsejében biztosan. Igaz ez nem csak Esztergom, hanem talán egész Magyarország problémája is, hogy nagy szeretettel vágják ki a fákat. A válasz természetesen igen, DE! Megkérem Önt Tisztelettel, az a 10.000 új fa, vagy cserje NORMÁLISAN legyen elültetve, normális körülmények között kezdjen el fejlődni. Figyeljenek rá az illetékesek, és ne legyen olyan hanyag munka, mint szinte minden nyáron a táti út előtti körforgalom, hogy beültettetik virágokkal, majd a nyári melegben 30-35 fokban, elkezdik locsolni, legalább 1-2 óráig a tűző napon. Aztán csodálkoznak, hogy kiégették a virágokat… Egy szó, mint száz, ötlet az kiváló, reméljük ez jobban sül el, mint elég sok más itt Esztergomban.

7. Ideje is lenne már. Amilyen fontos a klímaváltozás, ahogyan ezt Ön is érzi, nem hiába ez már a 3. kérdés szinte, ami ennek a pozitív irányba való billenéséhez segítség lehet, annyira fontos az is, hogy Esztergom utcáin megtalálhatóak TV-k, fásabb részeinél egy komplett rohadó bútorzat. Miután fiatalok kitakarították a város egy zöld részénél, majd pár napra rá, tankönyveket, és más egyéb papírhulladékot, műanyagot, NÉVVEL ellátva megtaláltak, azon a helyen, amit már egyszer kitakarítottak, nyugodtan lehet azt mondani, hogy azok a fiatalok, akik tesznek a város szépségért, és hulladák eltakarításában hiába csinálták meg szépen, más büntetés nélkül odament és szétbarmolta. Amíg megcsinálhatja, addig meg is fogja.

Gondolkodtam sokat ezen a kérdésen, sőt igazából Ön is tudja, hogy 99%-ban mindegyik kérdésére „Igen” a válasz, csak jobban belekell menni a dolgokba, hogy ez meg is lesz-e valósítva, és hogyan, sőt mikor?  Nem is értem erre a kérdésre, hogyan lehetne például „Nem” válaszolni, hiszen szerintem senki sem szeretne szemétdombon lakni.

8. Ön, mint turisztikáért felelős tudja erre a választ, igen. De kérdezem én, milyen programok lesznek fejlesztve? Esztergom elvesztette szinte azt a hatalmas erejét, hogy milyen gyönyörű is ez a város. Az a család, amelyik csak kiülne a térre, és például nézmék egy padról, hogy gyermekük biciklizik azon a téren, ahol a kövek nagy része eléggé rossz állapotban található, majd a következő pillanatban azt észlelik, hogy azon a téren amin ELVILEG megvan, vagy legalábbis megvolt tiltva az autók be- és ki járkálása, mégiscsak egy autó ott megy a bicikliző gyermek mellett el. Miért is lett törölve az, hogy a Széchényi téren nem közlekedhetnek autók? Nézzen csak rá, Párkányban lévő térre, és az esztergomira. Ég és föld a különbség, annak ellenére, hogy 10 éve még fordítva mondtuk ezt, és a miénk volt a szebb. Igen csak leálltak a fejlesztések, de legalább megtalálható vagy 4-5 kávézó. Szuper.

Erzsébet Park. Ami árvíz esetén teljesen használhatatlanná válik, mert hát ugye a gátprobléma továbbra is él. Ahol nem található játszótér, ahol egy szerencsétlen sorsú gyermeknek meggyalázták az emlék fáját. Ahol a fűnyírás úgy van elfelejtve, ahogy illik. Ami nincs karbantartva. Hol is lehetne családi programokat tervezni? Lenne mit fejleszteni Uram..

9. Végül az utolsó kérdés. Válaszom „Igen”

Ön az esztergomi turizmusért felelős miniszter. A Széchényi teret már kiveséztük, a parkot is. A polgármesteri hivatal mikor fog összedőleni? A sportcsarnok felújításával mi a helyzet? A régi mozi helyére készülő sétáló utca/park hogyan néz ki jelenleg? Vagy mondok jobbat, bár már erről is volt szó. Az esztergomi vasútállomás kinézete. 2014-ben volt itt egy osztály, akikkel volt szerencsém pár mondatot beszélni, megkérdezték mit érdemes elsőnek megnézni Esztergomban. Majd idén ismét visszatértek, és tudják mit mondtak? Még mindig csak az építkezés megy? Közlekedni képtelenség.

Nem én mondom, hanem azok mondták, akik idejöttek, akik a híres nevezetes Esztergomot megnézni jöttek ismét. Akik hallanak arról, hogy az ország legdrágább élményfürdőjével micsoda problémák vannak, hogy se bevétele, be kell néha zárni, és a teljes csőddel is találkozott már. A vele szembe található hotel, ahol ismét elkezdtek dolgozni, de hát már azt is mióta csinálják?! Nézzen végig Esztergomon, éljen itt, és megtudja, hogy a kérdéseit úgy tette fel, hogy aki csak elolvassa és válaszol rá, persze hogy igent mond. Ön is tudja mik a problémák, ahogy Ön előtt Romanek Etelka is tudta mik a problémák. Továbbra is fennállnak, Romanek Etelka Polgármester asszony pedig már egy év után megbukott, nem hiába nem indul ismét. De a lényeg, hogy közmunkások azokat az utcákat, ahol fideszes lakik, kora reggel már takarítják, gazolják, hiszen ott kell kezdeni, az kell, hogy legyen a legtisztább. Itt kezdődnek a gondok Uram, tudja ezt Ön is nagyon jól. Az pedig, hogy feltesz a várossal kapcsolatban olyan kérdéseket, amit nem csak helybeli lát, hogy katasztrofális a kinézete Esztergomnak, ahol az utcán többszöri telefonálás után nehezen megtalálják a gazt, amit lekéne vágni, majd otthagyják, na ott van baj bőven."


 

h i r d e t é s