h i r d e t é s

Nyilvánosságra került Orbán és Botka megállapodása!

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Nyilvánosságra került Orbán és Botka megállapodása!

2017. március 22. - 10:36

A kormány határozatban tette közzé az általa is támogatott szegedi fejlesztéseket, ezek között szerepel egy új Tisza híd építése, a meglévő felújítása és a tömegközlekedés elektromos alapra helyezése is - írja a Napi.hu.

Forrás: napi.hu

Amikor nemrégiben Orbán Viktor miniszterelnök Szegedre látogatott, vélhetően ezekről állapodott meg Botka László polgármesterrel.

A Magyar Közlönyben megjelent és a Magyarország kormánya és Szeged Megyei Jogú Város önkormányzata közötti együttműködési megállapodás végrehajtásával összefüggő feladatokról címet viselő határozat gyorsforgalmi összeköttetést ígér Szegednek, Debrecen irányába. Ezt a 47-es számú főút bővítésével érik el, 2021 végéig.

A Szeged és Makó közötti elővárosi közlekedés fejlesztése, egy vegyesforgalmú Tisza-híd építését is tartalmazza, P+R parkolóval kiegészítve - ennek a határideje 2022. augusztus 31.

A határozatban szerepel a  városi repülőtér további működéséhez szükséges fejlesztési lehetőségek feltárása, továbbá annak vizsgálata, hogy miképpen juthatna további területhez - a fejlesztése miatt - a Pick Szeged Zrt. Az ELI lézer kutatóközpont mellé pedig egy inkubátorház épülne.

Ki kell dolgozni ez év augusztus végéig a szegedi Okos Város Program fejlesztési koncepcióját, jövő év augusztus végéig pedig a Belvárosi híd rekonstrukciójának a programját kell elkészíteni.

A belváros rekonstrukciója keretében pedig - lehetőség szerinti uniós fejlesztési források bevonásával - megvalósul a Tisza Szeged Főutcája projekt, a Széchenyi tér a második világháború előtti arculatát nyeri vissza, a Mars tér rehabilitációja során pedig áthelyezik onnan a távolsági busz-közlekedést. Meg kell vizsgálni egy kerékpáros- és gyalogos híd megépítésének a 
lehetőségét is. Egy munkacsoport alakul annak vizsgálatára, hogy miképpen lehetne Szeged tömegközlekedését elektromos alapra helyezni.

A sport területén pedig 2019. augusztus 31-re felépülne egy új fedett versenyuszoda, egy új kézilabdacsarnok, továbbá egy  atlétikai központ is.

A felsoroltak forrásigényének meghatározását - a város önkormányzatának a bevonásával - azonnal meg kell kezdeniük az illetékes minisztereknek - írja a Napi.hu.