h i r d e t é s

Nyugdíjemelés: kérés nélkül intézkedik a hivatal

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam

Nyugdíjemelés: kérés nélkül intézkedik a hivatal

2018. július 25. - 11:48

 

Forrás: pxhere.com

A tovább dolgozó nyugdíjasoknak már nem kell kérniük a havi félszázalékos nyugdíjnövelést, az automatikusan jár. Ennek ellenére van, akit még mindig arról tájékoztatnak, hogy az igazolással forduljon a nyugdíjhivatalhoz. Az Adó.hu áttekintette, mit kell tudni a kérdésről.

A portálhoz két olvasói kérdés is érkezett annak kapcsán, hogy a nyugdíj melletti munkavégzés befejeződésekor kapott foglalkoztatói igazolással mit kell tenni annak érdekében, hogy a nyugdíjjárulék fizetésre tekintettel járó 0,5 százalékos mértékű nyugdíjnövelés megállapításra kerülhessen.

Úgy látszik, lassan terjed a jó hír, miszerint a nyugdíjnövelést már nem kell kérni, az kérés nélkül, hivatalból kerül megállapításra - értékel Molnárné Balogh Márta tb-szakértő.

Nekik jár

Általános esetben a nyugdíjjárulék fizetéssel fedezett időszak szolgálati időnek minősül, a nyugdíjasként elért kereset után fizetett nyugdíjjárulék azonban nem keletkeztet szolgálati időt. A járulékfizetés fejében nem további szolgálati idő kerül elismerésre, hanem egy speciális juttatás, a nyugdíj összegének 0,5 százalékkal történő megnövelése.

A nyugdíjtörvény 22/A paragrafusa szerint a saját jogú nyugellátásban részesülő személy - ideértve azt a személyt is, akinek nyugellátása szünetel - nyugellátását saját jogú nyugdíjasként történt foglalkoztatása, illetve egyéni vagy társas vállalkozóként végzett kiegészítő tevékenysége alapján a naptári évben elért, nyugdíjjárulék-alapot képező kereset, jövedelem összege egy tizenketted részének 0,5 százalékával növelni kell.

Korábban a havi félszázalékos nyugdíjnövelést legalább 365 nap nyugdíjjárulék fizetéssel fedezett időszakot követően lehetett kérelmezni, jelenleg azonban ez az időkövetelmény már nem áll fenn, bármilyen rövid növelésre jogot adó időtartam után a növelés megállapítható.

Nem kell, hogy fejtörést okozzon

A nyugdíjtörvény 2017. január 1-től hatályos módosítása szerint az emelést a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv hivatalból állapítja meg a nyugdíjjárulék alapot képező kereset, jövedelem megszerzését követő év szeptember 30-ig, illetve meghatározott esetben október 31-ig - figyelmeztet az Adó.hu.

Szeptember 30-ig történik a nyugdíjnövelés megállapítása, ha kizárólag munkaviszonyból, illetve azzal egy tekintet alá eső alkalmazotti jogviszonyból (például közalkalmazotti jogviszonyból) származik a kereset, jövedelem. Minden más esetben (egyéni vállalkozói, társas vállalkozói jogviszony) a növelés megállapítása október 31-ig történik meg.

Azok számára is, akik 2016. december 31-ig nem kérték a 2016-ot megelőző kereseteik, jövedelmeik alapján a nyugdíjnövelés megállapítását, a nyugdíjbiztosítási igazgatási szerv hivatalból végezte el a növelést

A nyugdíjnövelés attól az időponttól kerül megállapításra, amikortól az a kérelem benyújtása esetén az érintettet legkorábban megillette volna. A nyugdíjnövelés visszamenőleges összeggel a növelésre való jogosultság megszerzésének napjától járó, az időközi nyugdíjemelések mértékével növelt összegben kerül folyósításra.

Nincs teendő tehát a nyugdíjnövelés megállapításával kapcsolatban, az kérés nélkül, hivatalból fog kiszámításra és folyósításra kerülni. A foglalkoztatásra vonatkozó elszámolást célszerű megőrizni a személyi jövedelemadó fizetési bizonylataként is. (napi.hu)


 

Kommentek

h i r d e t é s

h i r d e t é s