h i r d e t é s

Ők állnak az ellenzék közös listájának élén

Olvasási idő
2perc
Eddig olvastam
a- a+

Ők állnak az ellenzék közös listájának élén

2022. január 10. - 13:02

A Telex információi szerint a múlt heti egyeztetéseken lezárták a programmal kapcsolatos nyitott kérdéseket az ellenzéki pártok. A lap úgy tudja, döntöttek arról, hogy nem lesz hetedik frakció, cserébe a vitás programpontoknál többnyire Márki-Zay Péternek engedtek.

(b-j) Fekete-Győr András, Jakab Péter, Márki-Zay Péter, Karácsony Gergely és Dobrev klára - Forrás: szmo.hu

Múlt hétfőn és kedden Márki-Zay Péter nélkül, pártelnöki szinten tárgyalt a hat, közös listán induló ellenzéki párt (DK, Jobbik, Momentum, MSZP, LMP, Párbeszéd) elnöke arról, hogyan rendezzék az egymás, illetve a köztük és a miniszterelnök-jelölt között fennálló vitákat - írja a Telex.

A lap szerint szerdán a hat pártelnök találkozott a miniszterelnök-jelölttel is, aki mindezek nyomán erősíthette meg, hogy elengedi (egyelőre legalábbis) az általa szorgalmazott hetedik frakció igényét.

A lap szerint a pártvezetők belementek, hogy kifejezett kampányügyekben, annak napi, operatív kérdéseivel kapcsolatos döntésekben Márki-Zay Péter és csapata döntsön, ha nincs egység.

A Telex értesülései szerint a múlt heti egyeztetéseken a résztvevők lezárták a programmal kapcsolatos nyitott kérdéseket. A programnál pedig többnyire Márki-Zaynak engedtek. A lap információ szerint például az euró bevezetésénél nagy vita volt, hogy kössék-e időponthoz. A közös döntés szerint pedig azt ígéri majd az ellenzék, hogy öt éven belül bevezeti Magyarországon a közös európai fizetőeszközt. De az is eldőlt, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonalnál a pártok és Márki-Zay Péter nem a projekt leállítását fogja ígérni, hanem a beruházás felülvizsgálatáról, és szükség esetén leállításáról fog beszélni.

Ugyanakkor maradtak vitás részkérdések, a lap információi szerint ugyanis például a Jobbik megvétózta, hogy a közös ellenzéki program tartalmazza a melegházasság engedélyezését, és egyelőre arról sem született valódi döntés, azaz tényleges hatpárti határozat, hogy Márki-Zay Péter kérésére három roma politikus befutó helyet kap a közös listán.

A közös lista még nem dőlt el teljesen, de a Telex szerint az eldőlni látszik, hogy Márki-Zay javaslatának megfelelően a lista első öt helyén az előválasztás miniszterelnök-jelöltjei szerepeljenek:

1. Márki Zay Péter (listavezető-miniszterelnök-jelölt)

2. Dobrev Klára, DK

3. Karácsony Gergely, Párbeszéd

4. Jakab Péter, Jobbik

5. Fekete-Győr András, Momentum

A hatodik helyen az MSZP-s Tóth Bertalan, a hetediken pedig az LMP-s Ungár Péter következik majd.

A Telex azt is megjegyzi, az ellenzék ezen a héten látványosan elkezdené felpörgetni a kampányt: csaknem hárommillió példányban jelenik meg a közös listán induló hat ellenzéki párt, valamint az előválasztáson diadalmaskodó miniszterelnök-jelöltjük közös kampányújságja, illetve mintegy ezer óriásplakáton is megjelenik az egységes ellenzéki arculat.

A lap szerint a listát és a programot január végéig szeretnék véglegesíteni, addigra – az egységes vélemény szerint – összegyűjtik a népszavazáshoz szükséges kétszázezer támogató aláírást is, így az e héten meginduló, látványosnak szánt, új, közös arculatot tükröző összefogás-kampány január utolsó napjaira teljes fordulatszámra pörög majd fel – ígérik. (szmo.hu)


h i r d e t é s

Clicky