h i r d e t é s

Olasz külügyminiszter: Magyarország közönye miatt él migrációs vészhelyzetben Olaszország

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Olasz külügyminiszter: Magyarország közönye miatt él migrációs vészhelyzetben Olaszország

2019. szeptember 17. - 13:50

 

Elutasította a magyar kormány fenntartásait Róma migrációs döntéseiről Luigi Di Maio olasz külügyminiszter, a kormánypárt Öt Csillag Mozgalom (M5S) vezetője hétfő este kiadott közleményében.

Forrás: nepszava.hu

Luigi Di Maio "kifogásnak" nevezte a magyar kormány véleményét.

Az olasz diplomácia új vezetője hangsúlyozta, hogy

Olaszország évek óta (migrációs) vészhelyzetben él, amelyet elsősorban olyan európai partnerek közönye is okoz, mint Magyarországé.

Az M5S vezetője hozzátette:

könnyű szuverenistának lenni mások határaival. Aki nem fogadja el a kvótákat, azt keményen szankcionálni kell.

Megjegyezte, hogy

Olaszország nem képes és nem is fogja többé egyedül vállalni az egész Európai Uniót érintő problémát.

A tranzitországokban európai irodákat kell létrehozni, amelyekben a migránsok menedékkérelmet tudnak benyújtani, hogy innen Európába - és ne kizárólag Olaszországba - lehessen őket áthelyezni humanitárius folyosón keresztül. Így véget lehet vetni az embercsempészet poklának, és mindenki felelősséget vállal

 - fejtette ki Luigi Di Maio.

Az olasz kormánypolitikus Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter korábbi kijelentéseire reagált az új olasz kormány migrációs terveivel kapcsolatban. Az M5S és a baloldali Demokrata Párt (PD) kormánya az olaszországi partokra érkező migránsok automatikus szétosztását szorgalmazza a tagállamok között.

Szijjártó Péter sajnálatosnak nevezett "minden olyan döntést, amely megnyitja Európa határait az illegális bevándorlók előtt, ahogy ezt az új olasz kormány teszi, de Magyarország megvédi határait".

Kifejtette: így újabb tömegek érkezhetnek Európába illegálisan. De ez csak az első lépés, akik beengedik az illegális bevándorlókat, szét is akarják őket osztani a tagállamok között - tette hozzá.

Ez újabb nyomásgyakorlás, hogy a tagállamok fogadják el a migránskvótát, tehát napirenden van a kötelező szétosztási mechanizmus

- mondta a külügyminiszter, hozzáfűzve, "mi ezt visszautasítjuk".

Szijjártó Péter úgy vélekedett, Európa veszélyben van, az olasz döntés meghívás azoknak, akik meg akarnak indulni Európába, és most meg is fognak indulni.

(MTI)


 

h i r d e t é s