h i r d e t é s

Olcsóbb lesz a gáz az állami és önkormányzati intézményeknek

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam
a- a+

Olcsóbb lesz a gáz az állami és önkormányzati intézményeknek

2023. január 21. - 06:28

A részleteket az Energiaügyi Minisztérium ismertette.

A kép illusztráció! - Forrás: pixabay.com/istockphoto.com

A kormány lehetőséget teremt a földgázt árindexált, nem fix hirdetményi áron vásárló, többek közt állami és önkormányzati intézmények számára arra, hogy márciustól szeptember végéig rögzített áron vásárolhassák meg a működésükhöz szükséges földgázt földgázkereskedőjüktől – tájékoztatta az Energiaügyi Minisztérium (EM) pénteken az MTI-t.

A tárca hangsúlyozta: folyamatosan azon dolgoznak, hogy a „szankciós energiaválság” hatásai minél kevésbé terheljék a hazai fogyasztókat. A rezsivédelemmel Európa legalacsonyabb gáz- és második legolcsóbb áramárait biztosítják a magyar családok számára, és intézkedéseikkel a nem lakossági felhasználók költségeit is igyekeznek megfizethető szinten tartani a munkahelyek megőrzése, a közszolgáltatások zavartalanságának biztosítása érdekében.

A most megjelenő kormányrendeletben megnyitott lehetőséggel a költségvetési szervek, helyi és nemzetiségi önkormányzatok és intézményeik, állami és önkormányzati gazdasági társaságok és egyházak élhetnek. A fixált árakra átállni kívánóknak nyilatkozniuk kell a földgázkereskedőjük felé arról, hogy a jogosultságuk fennáll, és igénybe veszik a módosított elszámolást.

A nyilatkozatot az intézmény földgázkereskedője által e célra biztosított ELEKTRONIKUS FELÜLETEN LEHET BENYÚJTANI, 5 MUNKANAPON KERESZTÜL, EGÉSZEN 2023. JANUÁR 27-ÉN ÉJFÉLIG.

A határidő jogvesztő, és csak a kereskedő elektronikus felületén keresztül hiánytalanul beküldött nyilatkozat érvényes. A rendeletben rögzített módszertan alapján számított árról a földgázszolgáltató két héten belül e-mailben tájékoztatja ügyfeleit – írta a minisztérium. Hozzátették: AZ ÁLLAMI MVM NEXT ENERGIAKERESKEDELMI ZRT. VÁSÁRLÓI KÖZÜL MINTEGY 900 ÜZLETI PARTNER TEHET ELEGET A JOGSZABÁLYI KRITÉRIUMOKNAK.

A minisztérium szerint az Európában betárolt jelentős készleteknek köszönhetően a nemzetközi gázárak a korábbiaknál kedvezőbben alakulnak, de a további kilátásokat változatlanul rengeteg bizonytalanság övezi.

Az Energiaügyi Minisztérium kiemelt célja az ellátásbiztonság feltételeinek megteremtése mellett a magyar felhasználók, vagyis a családok, vállalkozások és intézmények rezsiterheinek féken tartása – írták a közleményben. (Index)


Kommentelne? Kattintson ide!

h i r d e t é s

Clicky