h i r d e t é s

Önkényesen választott ombudsmant a kétharmad - tüntetéssel készülnek Kozma Ákos hivatalba lépésére

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Önkényesen választott ombudsmant a kétharmad - tüntetéssel készülnek Kozma Ákos hivatalba lépésére

2019. szeptember 19. - 06:36

 

Az "autonómiákért és a demokráciáért" tart közös demonstrációt több civil szervezet. - írja a nepszava.hu.

Forrás: MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Közös tüntetést szervez Kozma Ákos ombudsman hivatalba lépésének napjára, szeptember 25-re az Eötvös Károly Intézet, a Magyar Szolidaritás Mozgalom és az Idetartozunk Egyesület. A tiltakozás oka a fideszes kétharmad által erőből kinevezett Kozma biztossá válásának körülményei.

A demonstráció szervezői erről azt írják, 35 civil szervezet és két volt ombudsman is felhívta a jelölésre jogosult Áder János köztársasági elnök figyelmét arra, hogy az alapvető jogok biztosának kiválasztását az ENSZ közgyűlése által elfogadott Párizsi Alapelveknek megfelelően nyilvános és plurális eljárásban folytassa le. Áder nem így tett:

a jelölésre az ENSZ követelményeit mellőzve, az érintett szakmai és civil szervezetek bevonása és társadalmi vita nélkül, titkos eljárásban került sor, amely így nem felel meg az ombudsmani intézmény függetlensége követelményének és az azt megillető közbizalomnak.

A demonstráció - egy vonulás - 25-én, jövő szerdán a budapesti Markó utca-Széchenyi rakpart saroktól indul, és az Alapvető Jogok Biztosának Nádor utcai székházáig tart. Beszédet mond Gegesy Ferenc, Majtényi László, Setét Jenő, Szepesházi Péter, Székely Sándor, Szilágyi Emese és Takácsné Lencsés Márta. A sétához tartozó Facebook-esemény alapján eddig százak részvételére lehet számítani.

nepszava.hu


 

h i r d e t é s