h i r d e t é s

Online tüntetnek vasárnap este a felhatalmazási törvény ellen

Olvasási idő
1perc
Eddig olvastam

Online tüntetnek vasárnap este a felhatalmazási törvény ellen

2020. március 29. - 17:29

 

A törvényjavaslat ellen tiltakozó petíciót már 100 ezren írták alá.

Fotó: Orbán Viktor Facebook oldala

A felhatalmazási törvény ellen tiltakozó petíciót már 100 ezer ember aláírta. Az aHang online közösségi platform a petíció mellett online tüntetést is szervez, amely vasárnap este 8 órakor kezdődik - tudatták a szervezők szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményükben.

Az aHang megjegyezte, hogy a 100 ezer aláíróval a petíció az egyik legnagyobbá vált a magyarországi online petíciók történetében. A civilek álláspontja szerint még a rendkívül veszélyes és beláthatatlan járványhelyzet sem indokolhatja azt, hogy a magyar kormány kezébe olyan felhatalmazást adjon a parlament, amivel korlátlan ideig bármilyen tárgykörben jogot alkothat.

A vasárnap esti körülbelül 30 perces online demonstráción felszólal:  

  • Róna Péter közgazdász, címzetes egyetemi tanár, kutató,
  • Pardavi Márta jogász, a Magyar Helsinki Bizottság társelnöke,
  • Fullajtár Andrea színésznő,
  • Horgas Péter látványtervező, civil aktivista,
  • Lattmann Tamás nemzetközi jogász,
  • Lang Györgyi énekesnő, műsorvezető, színésznő.

Az esemény ezen a linken követhető.

A Szabad aHang felületén megjelenő petícióban – aminek megfogalmazói között van többek között Vörös Imre alkotmányjogász, volt alkotmánybíró, Lövétei István alkotmányjogász, Bárándy Péter volt igazságügyi miniszter, illetve Kaltenbach Jenő és Majtényi László volt ombudsmanok – az olvasható, hogy

a hatalom a járványt kihasználva olyan törvényt kíván elfogadtatni, amely kiiktatja közéletünkből a jogállam utolsó, még megmaradt intézményeit, a szólás- és sajtószabadságot, a parlament általi törvényalkotást és a választásokat, mindezt úgy, hogy annak sem időbeli, sem tárgybeli korlátja nem lenne.

A felhívás azzal zárul, hogy „a felhatalmazási törvény határidő nélküli, korlátlan hatalmat készül adni egy olyan politikus kezébe, aki minden adandó alkalommal bizonyította, hogy a hatalommal gátlás nélkül visszaél, ha érdekei úgy kívánják”. A jogvédők szerint egy ilyen törvényt egyetlen magyar demokrata sem támogathat.

Az Országgyűlés hétfőn hosszabbíthatja meg a koronavírus-járvány miatt bevezetett rendkívüli intézkedések hatályát. A törvényjavaslat értelmében a kormány a veszélyhelyzet idejére a jogszabályoktól eltérő rendkívüli intézkedéseket hozhat, a kormánypártok azonban ragaszkodtak ahhoz, hogy a felhatalmazás határozatlan időre szóljon. (nepszava.hu)


 

h i r d e t é s